current views are: 2

11 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:59

Βενιζέλος: Μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους της διαπραγμάτευσης

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει η Ελλάδα τους όρους της συζήτησης.

Δημοσίευση 20:59’
αρθρο-newpost

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει η Ελλάδα τους όρους της συζήτησης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει η Ελλάδα τους όρους της συζήτησης.

Από το βήμα του  συνεδρίου Capital+Vision ο κ. Βενιζέλος  επέρριψε ευθύνες στους δανειστές για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συζητήσεων.

«Η παράταση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί βλαπτικά», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προβλήματα και «να αφήσουμε την κοινωνία να αφομοιώσει της εξελίξεις. Δεν μπορεί κανείς να υπερβεί το σημείο θραύσης της κοινωνίας». 

«Οι θεσμικοί μας εταίροι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση να διαβάσουν σωστά το αριθμούς, να αντιληφθούν τη δυναμική της οικονομίας και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να προβάλλει η χώρα και την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του χρέους και να αλλάξει τη βάση της συζήτησης, «δηλαδή να καλέσουμε όλους τους συνομιλητές μας να αποδεχτούν την πραγματική βάση μιας συζήτησης που όπως διεξάγεται με ανοργάνωτο τρόπο και ανεύθυνο, με επικοινωνιακούς όρους και όπως ‘εκτελωνίζεται’ στην Ελλάδα, λειτουργεί βλαπτικά για τις προσπάθειες μας, για την Ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία».

«Πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι στόχοι του προγράμματος μας είναι μακροοικονομικοί και όχι απλώς δημοσιονομικοί», συνέχισε, για να τονίσει ότι «έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε με πολλούς τρόπους τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα από τους συνομιλητές μας, πιστεύω ηθελημένα».

Συμπλήρωσε δε ότι έτσι «εξακολουθούμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συζήτηση για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό και το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό, σε σχέση με στόχους και προβολές που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που στην πραγματικότητα είχαν ενταχθεί σε ένα σύστημα υποθέσεων πριν τη δραστική περικοπή του δημοσίου χρέους και πριν διαμορφωθούν οι σημερινές συνθήκες που συμπεριλαμβάνουν και λάθος γενετικούς υπολογισμούς του προγράμματος προσαρμογής, πριν διαπιστώσουμε ότι τώρα έχουμε μια τόσο μεγάλη σωρευτική ύφεση και πριν διαπιστωθεί ότι παρόλα αυτά και εις πείσμα όλων αυτών, η ελληνική πραγματική οικονομία αντιστέκεται και υπάρχει».

Έχοντας αναφερθεί σε αυτά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αυτά είναι στοιχεία που δεν συνιστούν μια πολιτική προσέγγιση ή μια πολιτική διαπραγμάτευση», για να εξηγήσει ότι «εμείς δεν θέλουμε ούτε πολιτική προσέγγιση που μας απαλλάσσει από ευθύνες που απορρέουν από μια επιστημονική ανάλυση, ούτε μια πολιτική «διαπραγμάτευση» που μας επιτρέπει να ζητάμε εξαιρέσεις ή αποκλίσεις, δηλαδή διαιώνιση της μήτρας της κρίσης». Συνεπώς είπε «θέλουμε όμως να έχουμε πολιτικούς συνομιλητές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που είναι ικανοί να κατανοήσουν πραγματικά και σε βάθος τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα».

Επίσης άσκησε κριτική στην ΕΕ σημειώνοντας πως «ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δικαιούμαι να πω ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια πολιτικά συντηρητική Ευρώπη». Υπογράμμισε επίσης ότι  είναι μια ήπειρος θεσμικά και πολιτικά ατελής, μια ήπειρος που γηράσκει, μια ήπειρος που βρίσκεται με ανταγωνιστές στην παγκόσμια οικονομία και δεν είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει όλο αυτό.

«Το γεγονός ότι υπό τις χειρότερες συνθήκες αναγκαστήκαμε να κινηθούμε σε αυτούς τους άξονες, προκάλεσε προβλήματα» σημείωσε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν χειρότερες συνθήκες να εφαρμόσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα από τη δύσκολη συγκυρία πολιτικής λιτότητας».

Παράλληλα, όπως υποστήριξε οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει πολύ νωρίτερα, ενώ αιχμές άφησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι οι προτάσεις του δεν  συνιστούν εναλλακτική λύση, καθώς όπως είπε, άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Σε σχέση με τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν μορφές ευρωσκεπτικισμού. Είπε ότι έχει σημασία να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, αντί να είναι το εξάμηνο της θεσμικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, να είναι το εξάμηνο που θα κυριαρχήσει ο ευρωσκεπτικισμός και ο οικονομικούς εθνικισμός.

Εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς η χώρα – όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – χρειάζεται σταθερότητα, συνοχή και αισιοδοξία. 

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να  ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.


σχετικα αρθρα