Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Παναγιώτη, πρώτη φίρμα σε έκανε ο πρωθυπουργός» έλεγαν χαμογελώντας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος το βράδι της Κυριακής, όταν ο Α.Σαμαράς αναφέρθηκε προσωπικά στον Π. Λαφαζάνη ως την αιτία της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συγκυβέρνησης.

 Παιδί της «χρυσής γενιάς» που ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον Χαρίλαο Φλωράκη, φίλος με τους Μ. Ανδρουλάκη, Ν. Κοτζιά, «κοιμόταν σε ένα ράντζο, στα γραφεία του κόμματος, αγαπημένο παιδί του καπετάν Γιώτη, εργατικός, φιλότιμος, με αναπτυγμένο αίσθημα κομματικότητας», όταν αποχώρησε απο το ΚΚΕ, το 1991 με την διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού και ακολούθησε τους «ανανεωτικούς»  ή « οπορτουνιστές» σύμφωνα με το ΚΚΕ , κατά Κουμουνδούρου μεριά, ο Χ. Φλωράκης είπε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες « αφού έφυγε και ο Παναγιώτης....».

Ως μαθηματικός γνωρίζει άριστα ότι η αλληλουχία των πράξεων οδηγεί στη πολυπόθητη λύση μιας εξίσωσης και αυτό ακολουθεί στην 30χρονη πολιτική του παρουσία, αφού η λέξη καριέρα  όπως έχει δηλώσει ο ίδιος « ούτε με αφορά, ούτε έχω συνδέσει την παρουσία μου στην πολιτική με ...καριέρες».

«Ιδρυτής» της πλέον ιστορικής τάσης του κόμματος του «Αριστερού Ρεύματος», αδιαμφισβήτητος ηγέτης της, απολαμβάνει του σεβασμού όλων στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εκείνων οι οποίοι διαφωνούν με τις απόψεις του. «Ο Παναγιώτης ότι έχει να πεί θα το πεί στα ίσα, θα το υποστηρίξει με πολιτικά επιχειρήματα, και αν η άποψή του ηττηθεί θα πειθαρχήσει στην πλειοψηφία», είναι ο έπαινος που του απονέμουν φίλοι και «αντίπαλοι» στο κόμμα.

Ατύπως έχει αναγορευθεί ως το αντίπαλο δέος απέναντι στον Α. Τσίπρα «αστειότητες , δουλεύουμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη χώρα από τη λαίλαπα της καταστροφής» έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν « δεν είναι αντι – Τσίπρας, δεν είναι δυνατόν ένα άνθρωπο με καθαρές θέσεις και απόψεις να τον βαφτίζεις αντί, οι αντί είναι αυτοί που συνήθως είναι ετερόφωτοι» λένε στενοί του συνεργάτες.

Ίσως ο μέγιστος έπαινος γι αυτόν να είναι η φράση του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντοπούλου που είχε πει «ο Παναγιώτης είναι το πολιτικό πρόσωπο με το οποίο χαίρεσαι να συζητάς, αφού ότι πεί δεν έχει δεύτερη ανάγνωση». Επί προεδρίας Α. Αλαβάνου «στήριξε τον σύντροφο απο τα χρόνια της νιότης», είναι αλήθεια ότι απογοητεύτηκε από τις τις παλινωδίες του, δεν τον ακολούθησε όταν αποχώρησε,  και δεν δίστασε να πει « το κόμμα δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός».

Οι σχέσεις του με τον Α. Τσίπρα  είναι άριστες παρά τα κατά καιρούς θρυλούμενα , ας μη ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το «Αριστερό Ρεύμα». Ακόμα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις  κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και στη διαχείριση της εξουσίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει, δεν τους καθιστούν αντίπαλους. Στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος τάχθηκε κατά της κατάργησης των συνιστωσών, όμως πειθάρχησε στην πλειοψηφία, υποστήριξε με πάθος την άποψη ότι « η Ευρώπη δεν είναι πανάκεια, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την έξοδο από την κρίση» όμως η άποψή του «δεν πέρασε».

Άπαντες στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι « δεν θυσιάζει βασικές αρχές, δεν θεωρεί αυτοσκοπό την εξουσία, ίσως επιφυλάσσει για τον εαυτό του το δικαίωμα να αποτελεί τη συνείδηση του κόμματος» και  προσθέτουν « δεν διεκδικεί αριστεροφροσύνη, δεν παίζει παιχνίδια κάτω από το τραπέζι».

Στα σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει τη δημοσιότητα περί ... αποχώρησής του απο το ΣΥΡΙΖΑ ό ίδιος έχει απαντήσει « όλοι οι άλλοι μπορεί να φύγουν εκτός απο εμάς, δεν θα γίνουμε δούρειος ίππος κανενός».

 Για ποιον θα μπορούσε να γίνει «δούρειος ίππος»; Όπως έχει πεί ο ιδιος «μόνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη», ο έπαινος του «κομμουνιστή» μαθητή γαι τον μεγάλο Δάσκαλο.