Σε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αποκράλυπτες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με την Κύπρο προχώρησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στην προσβλητική τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, όταν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αναδείξει τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα. 

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέθεσε γραπτή ερώτηση με προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε χθες σε συνέδριο στην Πολωνία ότι  δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Ο κ. Κουμουτσάκος κατέθεσε τα ερωτήματά του αφενός με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αφετέρου του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. 

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα εξής:

1. Ποια είναι η θέση της αναφορικά με τις δηλώσεις αυτές του τούρκου πρωθυπουργού.

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προς την τουρκική κυβέρνηση σε συνέχεια των συγκεκριμένων δηλώσεων.

3. Με ποιόν τρόπο προτίθεται να συμβάλλει ενεργά στην επικείμενη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος: «Οι δηλώσεις Ερντογάν περί μη ύπαρξης κράτους με το όνομα Κύπρος είναι απαράδεκτες και εξόχως αντιπαραγωγικές καθώς γίνονται στην κρίσιμη στιγμή που οδεύουν προς οριστικοποίηση οι διαδικασίες για την εκκίνηση της νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Δεν είναι τυχαίο που προκλήθηκαν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Δεδομένης της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρους μέλους, κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά και η λύση του δε μπορούν παρά να έχουν καθοριστική ευρωπαϊκή νομική και πολιτική διάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές για δύο ζητήματα έναντι των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν και στο πώς προτίθεται να συμβάλλει στη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς αναμένεται η εκκίνηση  νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως πλήρους μέλους  κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού  αλλά και η λύση του δε μπορούν παρά να έχουν καθοριστική ευρωπαϊκή νομική και πολιτική διάσταση, και βέβαια η Τουρκία συνεχίζει επί σαράντα σχεδόν χρόνια να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου

Ως Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής στάσης της Τουρκίας».