Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Είναι κάθε μέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών... πιστές στο ραντεβού τους με την τρόικα... αλλά και την ηγεσία του υπουργείου. 

Στη συνείδησή μας έχουν «εγγραφεί» ως οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. 

Ποιες είναι όμως οι γυναίκες αυτές που κάθε μέρα αποδεικνύουν πως η ανάγκη σού επιβάλλει να βρίσκεσαι εκεί έξω στο πεζοδρόμιο και να διεκδικείς το δικαίωμα στην εργασία. 

Απολύθηκαν αιφνιδίως πριν από περίπου δύο μήνες με μια υπουργική απόφαση για κατάργηση των θέσεων τους. Οι θέσεις που καταργήθηκαν ήταν 595. Κάποιες από αυτές θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη. 

Έχουν απομείνει περίπου 400 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα,  στην ηλικία των 50-52 χρόνων, με οικογένεια, παιδιά, υποχρεώσεις. Η εργασία μερικής απασχόλησης (4ωρη) με μισθό περίπου 600 ευρώ αποτελούσε για αρκετές από αυτές το μοναδικό εισόδημά τους. 

Η ανεργία και η ανάγκη τις σπρώχνει κάθε μέρα στο πεζοδρόμιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Είμαστε περίπου 400 γυναίκες. Εργαζόμασταν πολλά χρόνια με συμβάσεις έργου που ανανεώνονταν στο υπουργείο Οικονομικών ως καθαρίστριες μερικής απασχόλησης. Το 2004 με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου μονιμοποιηθήκαμε. Αιφνιδίως όμως στις 19 Σεπτεμβρίου ενημερωθήκαμε πως οι θέσεις μας καταργήθηκαν και πως έχουμε απολυθεί», λέει στο newpost.gr η κ. Αγνή Κάγκα η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια σε κτίριο εφορίας. 

«Το δικό μας το επάγγελμα», λέει, «έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί δεν μπορεί να το κάνει άλλος υπάλληλος. Δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος να καθαρίζει τα γραφεία και τις τουαλέτες», ενώ θέτει και το θέμα ασφάλειας που προκύπτει από το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και των πληροφοριών που υπάρχουν μέσα στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπου εργάζονταν, όπως είναι οι εφορίες, τα τελωνεία και το ΣΔΟΕ

Η ανεύρεση εργασίας μετατρέπεται σε Γολγοθά. «Τι εργασία να βρω εγώ», αναρωτιέται η 52χρονη Αγνή Κάγκα, «όταν το παιδί μου με πτυχίο δεν βρίσκει δουλειά». 

Οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στραφεί νομικά κατά της υπουργικής απόφασης και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή της. Μέχρι την εκδίκαση όμως και την όποια απόφαση βρίσκονται καθημερινά έξω από το υπουργείο, γιατί όπως λέει η κ. Κάγκα: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κερδίσω τη δουλειά μου».