Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού, που βρίσκεται σημερα στο Παρίσι, για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για την ανεργία.

Ο κ. Σαμαράς μαζί με τον οικοδεσπότη Φρανσουά Ολάντ και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς αξιωματούχους που έχουν προσκληθεί (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, Μάρτιν Σουλτς, Βέρνερ Χόγιερ) θα συζητήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις τρεις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαικου Συμβουλιου που έγιναν μέσα στο 2013.

Πιο συγκεκριμένα στη Διάσκεψη για την ανεργία, η οποία είναι η δεύτερη που διοργανώνεται στην Ευρώπη, μετα το Βερολίνο, τον Ιούλιο του 2013, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν: το ειδικό ταμείο των 6 δισ. ευρώ, την εγγύηση για τη νεολαία και την άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών απο την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Τα 6 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και ειδικότερα απο το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Στόχος όμως είναι, τα κονδύλια αυτά να μην αποδοθούν μέσα σε επτά χρόνια, αλλά στη διετία 2014-2015, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις των κρατών μελών στη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων.

Μάλιστα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν άμεσα εθνικά σχέδια για την απασχόληση, προκειμένου να τα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν το τέλος του Δεκεμβρίου ώστε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα απο το ειδικό ταμείο μέσα στο 2014.

Παράλληλα, εκτός απο τα 6 δισ. που θα ρίξει στην κοινή προσπάθεια ετησίως, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΚΤ) έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να συνεισφέρει μέσω ειδικού προγράμματος για το θέμα της απασχόλησης των νέων άλλα 6 δισ. ετησίως έως και το 2015.

Ένα απο τα σημαντικότερα εργαλεία, ωστόσο, είναι η λεγόμενη «Εγγύηση για τη Νεολαία». Πρόκειται για ένα μετρό που προτάθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθετήθηκε απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Απριλίου και προβλέπει οτι σε κάθε νεο κάτω των 25 ετών, που εχει τελειώσει τις σπουδές του η το συμβόλαιο εργασίας του, θα πρέπει να του προταθεί μια απασχόληση, μια εκπαίδευση ή ένα συμβόλαιο εκμάθησης ή ένα ποιοτικό stage, αμέσως μετα την ολοκλήρωση των σπουδών του, ή τη λήξη της εργασίας του. Ηδη το πλαίσιο αυτο εχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αυστρία και την Φινλανδία.

Για την υλοποίηση του μέτρου έχουν κινητοποιηθεί οι εθνικές δημόσιες υπηρεσίες για την Απασχόληση, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιοι φορείς. Κατα προτεραιότητα τα κονδύλια θα πανε στις περιφέρειες όπου η ανεργία είναι μεγαλύτερη απο 25%, για τις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών. 

Σημειωτέον οτι στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανεργίας των νέων είναι 23%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται στο 57,3%. 

Για το λόγο αυτο η ελληνική κυβερνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στο να τρέξουν γρήγορα τα προγράμματα αυτά, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που οπως εχει σημειώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χρειάζεται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και στο χθεσινό του αρθρο στο capital vision αναφέροντας οτι «η ανεργία είναι το πιο άμεσο και το πιο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, με επιπτώσεις πολύ πέραν της οικονομίας...».

Η Διάσκεψη πάντως, γίνεται σε μια χρονική στιγμή, που στο Παρίσι η πολιτική επικαιρότητα χαρακτηρίζεται απο μια αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και για το που βαδίζει γενικά η Γαλλία ως χώρα, με τις χθεσινές αντιδράσεις κατά της κυβερνησης Ολάντ και τις διαμαρτυρίες που δέχθηκε ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος να κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης.