current views are: 1

12 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:07

«Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές για τον Σαμαρά» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016» προκάλεσε διάφορα σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσίευση 14:07’
αρθρο-newpost

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016» προκάλεσε διάφορα σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016» προκάλεσε διάφορα σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το αυτονόητο «ο πρωθυπουργός το λέει για να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα», και το «ποτέ κανένας πρωθυπουργός δεν παραδέχθηκε ότι σχεδιάζει πρόωρες εκλογές» μέχρι την ρητορική ερώτηση του Γ. Δραγασάκη «αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάμε σε εκλογές; Δηλαδή θα προχωρήσουν σε νέα, ακόμα πιο αυταρχικά μέτρα και επικοινωνιακά τεχνάσματα ακόμα και πιο χυδαία, επειδή οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να έχουν την εξουσία;».

Στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν κατ’ αρχήν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της αλλεπάλληλους σκοπέλους να υπερβεί, αρχής γενομένης από την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού, τα νέα μέτρα που αναμένονται, να αναζητήσει τρόπους «συνεννόησης» με την τρόικα, και ταυτόχρονα από την αρχή του επόμενου έτους να «υπερασπιστεί» το μέτρο των πλειστηριασμών.

Εκτιμούν λοιπόν ότι η αναφορά του Α. Σαμαρά «πρωθυπουργού υπό προθεσμία» όπως τον αποκαλούν πλέον, κοιτάζει στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αφενός επιδιώκει να εκπέμψει “σήμα” στους βουλευτές του ότι ελέγχει πλήρως την κατάσταση(!) και αφετέρου προσφέρει στήριξη, έστω και προσωρινή, στον Ευαγ. Βενιζέλο ο οποίος το μόνο που δεν θα ήθελε να 
αντιμετωπίσει είναι οι πρόωρες εκλογές αφού το κόμμα του απειλείται με οριακή είσοδο στη Βουλή.

Όμως οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού είναι από μόνοι τους ναρκοθετημένοι. Φαίνεται να θέλει να αγνοεί ότι ακόμα και αν η κυβέρνησή του κρατηθεί στην εξουσία με τα «χίλια ζόρια», την Άνοιξη θα έχει μπροστά του τις ευρωεκλογές, και αν εκεί επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που «δείχνουν δραματική ήττα» τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος.

Αν μάλιστα οι ευρωεκλογές συνοδευτούν και απο ταυτόχρονη διεξαγωγή  περιφερειακών εκλογών, ακόμα και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους τοπικούς άρχοντες, δύσκολα θα αποφύγει την ήττα σε τοπικό επίπεδο τότε «δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογία να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφου θα υπάρχει πλέον καταγεγραμμένη η δυσαρμονία μεταξύ 
κυβέρνησης και εκλογικού σώματος».

Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν με νόημα ότι το «2015 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών» υπονοώντας ότι «δύσκολα η σημερινή Βουλή μπορεί να ομονοήσει σε μια κοινή Προεδρική υποψηφιότητα και αν λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας οδηγηθούμε σε εκλογές τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει για μια ακόμα φορά πρωτοτυπήσει».

Κοινή συνισταμένη στην Κουμουνδούρου πλέον καθίσταται ότι οι «εκλογές δεν θα είναι αποτέλεσμα ενός τυχαίου συμβάντος αλλά πλέον θα είναι αποτέλεσμα πίεσης από το ΣΥΡΙΖΑ και αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειρισθεί το έστω κοντινό της μέλλον».

Προς επίρρωση όλων αυτών υπενθυμίζουν ότι «στη σύγχρονη πολιτική ιστορία πρωθυπουργός που αμφισβήτησε έμπρακτα το λαϊκό αίσθημα οδηγήθηκε στη λήθη, ασχέτως αν μετά και απο το παράθυρο επανέκαμψε ως αρχηγός».


σχετικα αρθρα