Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Κοινή ευρωπαϊκή δράση για να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας των νέων, πρότεινε ο πρωθυπουργός στους άλλους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής στο Παρίσι

Όπως ανεφερε ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων «η Ελλάδα έχει χτυπηθεί βαριά από παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Η κοινωνία έχει εξαντληθεί και όλοι οι κοινωνικοί δείκτες έχουν περάσει στην «κόκκινη ζώνη». Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%. Διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων για διαφορετικούς λόγους. Χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους ευρωπαίους ηγέτες αλλα και τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις νέες πολιτικές που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες, όπως ανέφερε, συνδυάζουν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Οπως είπε αναλυτικά ο κ. Σαμαράς:

- Είμαστε πανέτοιμοι για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των προγραμμάτων «Πρωτοβουλία για την Εργασία των Νέων» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Προετοιμάζουμε αυτή την περίοδο Εθνική Στρατηγική και στοχεύουμε σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο 2014.
- Έχουμε ήδη νομοθετήσει τον πετυχημένο θεσμό της «μαθητείας». Συνδέουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας μέσα από το πετυχημένο «δυαδικό σύστημα» ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία.
- Προχωρούμε σε πλήρη αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ σε στενή συνεργασία με αντίστοιχους πετυχημένους οργανισμούς άλλων χωρών όπως η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.
- Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο.
- Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το «Επιχειρησιακό πλάνο για την Απασχόληση», την εθνική μας στρατηγική για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας και ήδη ξεκινήσαμε υλοποίηση σε συνεργασία με την Task Force. Περιλαμβάνει και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» καθώς και προγράμματα Voucher.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πέρα και πάνω, από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες, χρειαζόμαστε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους. Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες».

Τον κ. Σαμαρά υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ στο τραπέζι της Διάσκεψης, η οποία είναι η δεύτερη μετά από αυτή που έγινε στο Βερολίνο, τον Ιούλιο του 2013, βρέθηκαν: το ειδικό ταμείο των 6 δισ. ευρώ, η εγγύηση για τη νεολαία και η άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών απο την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Τα 6 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και ειδικότερα απο το ευρωπαϊκό κοινωνικο ταμείο. Στόχος όμως είναι, τα κονδύλια αυτά να μην αποδοθούν μέσα σε επτά χρονια, αλλα στη διετία 2014-2015, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις των κρατών μελών στη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων.

Μάλιστα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν άμεσα εθνικά σχέδια για την απασχόληση, προκειμένου να τα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου ώστε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα απο το ειδικό ταμείο μέσα στο 2014.

Παραλληλα, εκτος απο τα 6 δισ. που θα ριξει στην κοινή προσπάθεια ετησίως, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΚΤ) έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να συνεισφέρει μέσω ειδικού προγράμματος για το θέμα της απασχόλησης των νέων αλλα 6 δισ. ετησίως έως και το 2015.

Ένα απο τα σημαντικότερα εργαλεία, ωστόσο, είναι η λεγόμενη «Εγγύηση για τη Νεολαία». Πρόκειται για ένα μέτρο που προτάθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθετήθηκε απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Απριλίου και προβλέπει οτι σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών, που έχει τελειώσει τις σπουδές του ή το συμβόλαιο εργασίας του, θα πρέπει να του προταθεί μια απασχόληση, μια εκπαίδευση ή ένα συμβόλαιο εκμάθησης ή ένα ποιοτικό stage, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ή τη λήξη της εργασίας του. Ηδη το πλαίσιο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αυστρία και τη Φινλανδία.

Για την υλοποίηση του μέτρου έχουν κινητοποιηθεί οι εθνικές δημόσιες υπηρεσίες για την απασχόληση, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιοι φορείς. Κατά προτεραιότητα τα κονδύλια θα πάνε στις περιφέρειες όπου η ανεργία είναι μεγαλύτερη απο 25%, για τις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών.