Ανήμερα της εθνικής μας επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, οι Τούρκοι διεκδίκησαν και πάλι την έρευνα και διάσωση το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, την ημέρα εκείνη, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα εξέδωσε NOTAM για μια θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Κω, όπου υπήρξε πρόβλημα με κάποιο πλοίο και ενημέρωνε ότι θα προβεί σε έρευνα και διάσωση.

Λίγα λεπτά αργότερα, εξέδωσε αντίστοιχη ΝΟΤΑΜ και η τουρκική ακτοφυλακή για την ίδια θαλάσσια περιοχή λέγοντας ότι θα προβεί εκείνη σε έρευνα και διάσωση, καθώς διαθέτει υπερπληθώρα μέσων. 

Η «αντι-ΝΟΤΑΜ» αυτή δεν έγινε βέβαια αποδεκτή και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα προέβη στις δικές του ενέργειες όπως απαιτούσαν οι καταστάσεις. Ωστόσο, σχετικό τουρκικό δημοσίευμα απόκρύπτει τις ενέργειες του ελληνικού Λιμενικού σώματος προβάλλοντας τις ενέργειες της τουρκικής ακτοφυλακής.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αυτό, που αναδημοσιεύεται και από άλλα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεσμεύει και περιοχές στο Αιγαίο όπως το θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου και νοτίως της Ικαρίας για τη διεξαγωγή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων. Οι δεσμεύσεις αυτές των περιοχών αυτών, βέβαια, δεν γίνονται αποδεκτές από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας που έχει και την ευθύνη και τον έλεγχο του FIR Αθηνών, κάτι το οποίο αποκρύπτουν εσκεμμένα τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Γ. Κοκ.