Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στα κάγκελα έχουν ανέβει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αλλά και τους πλειστηριασμούς.

Ο Θάνος Μωραϊτης ο οποίος μόλις προχθές στη Βουλή έδωσε το στίγμα του κάνοντας λόγο για "επώδυνη ψήφο ανοχής" στην κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ και προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τον καταψηφίσουν.

Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Κασσής όχι μόνο επανέλαβε ότι χωρίς τροποποιήσεις στον ΕΝΦΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά φρόντισε να επισημάνει την αντίθεσή του και με το ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια ρύθμιση.

Την εικόνα αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου χθες οι Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης οι οποίοι έχουν διαπιστευθεί από την Χαριλάου Τρικούπη ως οι επίσημοι διαπραγματευτές στην διαβούλευση για τις βελτιώσεις στον Ενιαίο Φορέα Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη παρουσία και των Αντώνη Παναγόπουλου, Φεβρωνίας Πατριανάκου από την Νέα Δημοκρατία αλλά και του Νίκου Καραβίτη από το υπουργείο Οικονομικών επιτεύχθηκαν κάποια βήματα σύγκλισης.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στο τέλος το υπουργείο θα ικανοποιήσει μερικώς το αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας τους για πρόβλεψη ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο σύνολό της, ενώ πιστεύουν ότι θα υιοθετηθούν και ορισμένες προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ όπως για μικρή επιβάρυνση των οικοπέδων σε χωριά και η μη επιβολή φορολόγησης σε στάνες και κτηνοτροφικές παραγωγικές μονάδες.

Το θέμα είναι βεβαίως ότι το τελικό κείμενο που θα παραδώσει στα δύο κόμματα λίαν συντόμως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εγκριθεί και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.