Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Μια δήλωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για να υπάρξει κοινός υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου Κρήτης  στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στάθηκε ικανή για να πυροδοτήσει τα σενάρια για συνεργασία των δυο κομμάτων σε πολλά επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από αυτή την άποψη χωρίς όμως να αποθαρρύνει τα στελέχη της  των Ανεξάρτητων Ελλήνων που προωθούν αυτό το σενάριο. Έτσι ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα για κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε καν κάποια συζήτηση σε  κορυφαίο επίπεδο, πρόσθεσε ωστόσο ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την στήριξη ενός υποψηφίου από τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την στιγμή που αυτός θα ανταποκρινόταν  στο προφίλ  του υποψηφίου που θα ήθελε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξει έναν κοινό υποψήφιο είναι καταρχήν τρεις. Η υποψηφιότητα να έχει έναν αντιμνημονιακό χαρακτήρα, δεύτερον να συμβολίζει την διαφωνία και διαφοροποίηση του από τον Καλλικράτη και τρίτον να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Φυσικά μια τέτοια συνεργασία δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται μεν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες κυρίως στο αντιμνημονιακό κομμάτι  ενώ τον χωρίζει μια άβυσσος σε ότι αφορά τα εθνικά  θέματα, τα θέματα δημοκρατίας και το μεταναστευτικό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι προσωπικότητες που δεν θα ταυτίζονται απόλυτα με την μία η την άλλη άποψη. Είναι ακόμα προφανές ότι σε ευαίσθητες περιοχές με επικίνδυνα θέματα – εθνικά, μεταναστευτικό-τα δυο κόμματα θα επιλέξουν τους δικούς τους υποψήφιους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πέρα από την οποία συνεργασία μπορεί να έχουν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες να στηρίξουν ανεξάρτητους υποψηφίους αλλά και προερχόμενους από το ΚΚΕ.

Φυσικά όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να ξεκινήσει σχετικά νωρίς η επιλογή των υποψηφίων.