current views are: 1

13 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:18

Το θρίλερ και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Η χθεσινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών τα είχε όλα. Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του υπουργείου και μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 05:18’
αρθρο-newpost

Η χθεσινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών τα είχε όλα. Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του υπουργείου και μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τις Βρυξέλλες. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η χθεσινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών τα είχε όλα. Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του υπουργείου και μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τις Βρυξέλλες. 

Την ώρα που η δεύτερη η απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα ήταν σε εξέλιξη με τα ανοιχτά θέματα να απασχολούν τις δύο πλευρές ήρθαν ανώνυμες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων να πυροδοτήσουν το κλίμα που δεν χαρακτηριζόταν ως και το καλύτερο τις τελευταίες μέρες. 

Προς στιγμήν κάποιοι φοβήθηκαν ακόμη και εμπλοκή καθώς ενώ οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «απόσταση χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» μεταξύ των δύο πλευρών. 

Έτερη δήλωση που έλεγε πως «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι σε καλή πορεία μπορεί να πάμε για σκι και στη συνέχεια να επιστρέψουμε», τοποθετώντας το μέλλον των διαπραγματεύσεων στον Φεβρουάριο δημιούργησε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. 

Ωστόσο η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε και μάλιστα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο «πάγος» έσπασε αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, με την απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών να μικραίνει.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.  

Στα αγκάθια ωστόσο παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών καθώς οι τροϊκανοί παραμένουν ανένδοτοι και ζητούν την κατάργηση του νόμου Παπαθανασίου για την κατοικία έως 200.000 ευρώ.  

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν σε βάθος χρόνου, με την κυβέρνηση ωστόσο να επιθυμεί να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών έως τις 15 Δεκεμβρίου. 

«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Με αυτά τα δεδομένα όμως και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως θα προχωρήσει σε δύο κινήσεις χωρίς την έγκριση της τρόικας: 

– Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία

– Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. 
 


σχετικα αρθρα