«Είμαστε πλέον στη φάση της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συζήτησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ τις δυνατότητες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, κορυφαία προτεραιότητα και κορυφαία ανάγκη είναι η ενίσχυση των δημιουργικών, εξωστρεφών, ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεργάζεται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που το θεωρεί φερέγγυο, ισχυρό και έτοιμο να βοηθήσει την πραγματική οικονομία. Οι πιστώσεις αυτές θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και θα μειώσουν το κόστος της χρηματοδότησης. Θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τα επιτόκια γιατί το κόστος του χρήματος είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μαζί με το κόστος της ενέργειας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα γίνει συντομότερα από το αναμενόμενο. «Είμαστε πλέον στη φάση της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, τώρα βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση, αρχίζουμε να βγαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε μάλιστα πως «θα γυρίσει ο τροχός» και πως «αυτό θα μας οδηγήσει όσο γίνεται συντομότερα στην έξοδο από το μνημόνιο». 

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Χόγιερ συζητήθηκε επίσης «το πώς μπορεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις πολιτικές πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας το εξάμηνο που έρχεται».

«Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, κυρίως στη Μεσόγειο, για τις χώρες της Αφρικής αλλά, βεβαίως, κυρίως για τις χώρες που μας ενδιαφέρουν στη νότια γειτονιά μας. Χώρες που είναι σε κρίση αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.