Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Τι σημαίνει η έκφραση, «μπορεί να πάμε για σκι και μετά να επιστρέψουμε» σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα;

Για όποιον δεν έχει καλεί μνήμη ήταν μια από τις φράσεις που είχαμε ακούσει το χειμώνα του 2009/10, όταν ο Παπακωνσταντίνου ετοίμαζε το πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα κατέθετε στις Βρυξέλλες. Καταληκτική ημερομηνία τότε ήταν η 15η Ιανουαρίου  και τη φράση την έλεγαν γιάπηδες των χρηματαγορών, που ετοιμάζονταν για ένα νέο γύρο επίθεσης στα ελληνικά spreads, στις διακοπές του Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες δεν έχει γιάπηδες, έχει όμως κεντροευρωπαίους, που συνηθίζουν να πηγαίνουν για σκί το Φεβρουάριο, στις διακοπές που καθιερώθηκαν το 19ο αιώνα για τη συγκομιδή της πατάτας.

Ως εκ τούτου δεν ήταν δύσκολο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του «ανώτερου αξιωματούχου» που βγήκε και έκανε δηλώσεις για τα «μίλια και τα δισεκατομμύρια» που μας χωρίζουν. Σε χιονοδρομικό κέντρο, που φιλοξένησε άλλωστε και χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, στο Ίνσμπουργκ, σπούδασε ο Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος του Eurogroup. Και για να κάνει αυτός τέτοιες διαρροές σημαίνει ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι πολύ εκνευρισμένοι.

Όποιος παρατηρεί προσεκτικά τα πράγματα, θα πήρε ασφαλώς χαμπάρι ότι το τελευταίο διάστημα, και σχεδόν κάθε μέρα καταγράφεται τουλάχιστον μία αρνητική διαρροή για την Ελλάδα που εκπορεύεται από κάποιο κέντρο εξουσίας στις Βρυξέλλες με σαφή στόχο να  αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες διαρρέουν ουτοπικά νούμερα για το δημοσιονομικό κενό και τη δυσαρέσκεια τους για την κυβερνητική απραξία, οι ανταποκριτές τη μεταφέρουν έντρομοι στην Αθήνα, οι σχολιαστές των 8 τη μεγαλοποιούν στην υπερβολή της και όλοι μαζί περιμένουν από την κυβέρνηση να ανακρούσει πανικόβλητη πρύμνα και να αποδεχτεί άμεσα ότι ζητάει η τρόικα.  Δεν έχουν άδικο, αυτό άλλωστε ήταν η πάγια διαδικασία σε κάθε έλεγχο τα τελευταία τρία χρόνια, για να πάρουμε τη δόση μας.

Πιθανόν αυτό που δεν έχουν ακόμα καταλάβει οι καθ' ημάς είναι ότι αυτό το σενάριο δεν παίζει πια. Δεν έχουμε ανάγκη τη δόση μας, αυτό είναι το όφελος, το μοναδικό αλλά πολύ σημαντικό όφελος, από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να περιμένουμε, να γίνουν οι δανειστές διαλλακτικότεροι, δεν θα έχουμε πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις όπως τις προηγούμενες φορές. Το επόμενο ελληνικό ομόλογο άλλωστε λήγει το Μάιο και ως τότε καιρός υπάρχει ή για να το πούμε με τη γλώσσα του Βίζερ, να το ξανασυζητήσουμε αφού θα έχουμε χωνέψει το αρνί του Πάσχα.

Αυτοί που το έχουν πάρει χαμπάρι είναι οι γραφειοκράτες των Βρυξέλλων, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κάτι που φοβόνταν εδώ και πολύ καιρό. To είχε γράψει, εκφράζοντας αυτούς τους φόβους ήδη από τον Αύγουστο η Κερστιν Γκαμελίν, ανταποκρίτρια της «Σιντντόιτσε» στη βελγική πρωτεύουσα, ότι όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει τρόπος να πιέσουν το Σαμαρά για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό συμβαίνει τώρα, αν και η κυβέρνηση δεν λέει ότι δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, εισπρακτικά μέτρα – δικαίως - δεν θέλει να πάρει.

Το πως θα αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της ανάσα η κυβέρνηση θα φανεί στο αποτέλεσμα. Είναι πάντως η πρώτη, που μπορεί να αντέξει σε μπρα ντε φερ με την τρόικα, ακριβώς επειδή άλλαξαν οι συνθήκες. Τα 2,9 δισ. δεν υπάρχουν πάντως για την κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να συμβιβαστεί σε κάτι ανεκτό.

Όλη αυτή η διελκυνστίνδα πάντως ενέχει τον κίνδυνο, να επιστρέψει το κακό κλίμα για την Ελλάδα στο διεθνή τύπο και να υπονομευτεί ξανά η προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων. Έχοντας αυτό κατά νου ο Στουρνάρας, ζήτησε όποιος τα διαρρέει αυτά, να τα πει και επώνυμα, ώστε να τα χρεωθεί. Δεν θα του κάνουν τη χάρη, και είναι βέβαιο ότι θα φάει πολύ ξύλο  στο Eurogroup. Να τον υποχρεώσουν να πάρει τα μέτρα που θέλουν δεν μπορούν πάντως ακόμα. Έχουμε να δούμε πολλές κακές διαρροές, ως τα Χριστούγεννα.