Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Και ξαφνικά απο το πουθενά προέκυψαν οι περιφερειακές εκλογές και οι συνεργασίες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την απορία γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή να αναθερμανθεί το θέμα όταν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως ο νέος εκλογικός νόμος που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, και κυρίως σε ένα φορτισμένο πολιτικό κλίμα με την κυβέρνηση να «παραπαίει» μεταξύ δανειστών και της κοινωνίας που κάθε μέρα βρίσκεται μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

Όσοι παρακολουθούν την πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές σημειώνουν μετ’ επιτάσεως ότι «η λογική των συμμαχιών ήταν είναι και θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην αυτοδιοίκηση, και δεν θα τον αλλάξουμε τώρα, αντιθέτως θα τις επιδιώξουμε».

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μακρά θητεία στα αυτοδιοικητικά επιμένουν ότι η συζήτηση δεν έχει καν «ανοίξει» στο κόμμα και υπενθυμίζουν ότι τα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Όμως σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών εν σπέρματι η συζήτηση έχει ξεκινήσει, χωρίς αναφορές σε πρόσωπα αλλά σε επίπεδο διαμόρφωσης του πλαισίου συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δημοτικές κινήσεις, εκπρόσωποι κινημάτων, προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς (τα οποία έχουν σαφώς διαχωρίσει τη θέση τους απο τις μνημονιακές πολιτικές) συζητούν για το πλαίσιο και όχι περί του τετελεσμένου του θέματος.

Κατά πάγια τακτική οι υποψηφιότητες (οταν έρθει η ώρα) θα τεθούν υπο την έγκριση των τοπικών οργάνων του κόμματος, ενδέχεται σε ανοικτές συνελεύσεις για να αποτυπώνεται η ευρεία κοινωνική αποδοχή τους, ενω για μια σειρά μεγάλων δήμων (όπως Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) τις υποψηφιότητες θα επικυρώσει η κεντρική επιτροπή.

Το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκαλεί διάφορα σχόλια στην Κουμουνδούρου. Δεν διαφεύγει της προσοχής του ότι «κάθε φορά που η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά, ανακαλύπτει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ποντάροντας ότι θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση». Υπενθυμίζουν όμως πως «το συγκεκριμένο σενάριο έχει πολυπαιχτεί απο τις εθνικές εκλογές μέχρι που ότανκάποιο στέλεχος του ενός κόμματος συμφωνεί με άλλο του άλλου κόμματος».

Τι δεν διαφεύγει της προσοχής τους; Ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση απειλείται στρέφει τα βέλη της προς τους ΑΝΕΛ, αφου πιστεύει ότι στελέχη του κόμματος του το κόμμα του Π. Καμμένου είναι «ευεπήφορα στις κυβερνητικές σειρήνες» και ο Α. Σαμαράς μπορεί να ελπίζει στο «ξέφτισμα των ΑΝΕΛ».

«Το να πετάς την μπάλλα στην εξέδρα δεν είναι η καλύτερη τακτική» επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στρέφουν την προσοχή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και με σκωπτικό - δηκτικό τρόπο αναρωτιούνται εάν θα στηριχθεί εκ νέου ο κ. Τατούλης απο την συγκυβέρνηση;».