Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Βαρύ κλίμα επικρατεί για μια ακόμη φορά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ τεταμένες φαίνεται ότι είναι οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους τροϊκανούς.

Οι πιστωτές επιμένουν να μην βιάζονται και θέλουν, ανεξήγητο γιατί, να παραταθεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα και μεταθέτουν τις όποιες τελικές αποφάσεις για μετά τις γιορτές και μάλιστα ορισμένοι, προκλητικά τις τοποθετούν  και τον Φεβρουάριο, μήνα που παραδοσιακά στην Κεντρική Ευρώπη, πηγαίνουν για σκι!

«Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες» είπε στις Βρυξέλλες κορυφαίος παράγοντας του Eurogroup και έδειξε ότι το χάσμα παραμένει, ενώ η αδιαλλαξία κυριαρχεί, παρά την υποχωρητική διάθεση της Ελλάδας και την μέχρι σήμερα απόφασή της να είναι απόλυτα συνεργάσιμη.

Η τρέχουσα αξιολόγηση που κάνουν οι τροικανοί στο ελληνικό πρόγραμμα περιγράφεται με μελανά χρώματα και το περιβάλλον που θα συναντήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι αρκετά περίεργο καθώς κυριολεκτικά τον αφήνουν-οι φίλοι του- στα «κρύα του λουτρού».

«Παγωμάρα» συνάντησε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Παρίσι όπου βρέθηκε για την σύνοδο της Ε.Ε. για την ανεργία των νέων. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν είχαν καμία διάθεση να συζητήσουν κατ’ ιδίαν και στο περιθώριο ούτε κατ’ ελάχιστον τι γίνεται με την ελληνική περίπτωση

Το ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του Ιουνίου 2014, δηλαδή σαφώς μετά τις ευρωεκλογές της 22ας Μαϊου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού δεν επιτυγχάνεται και αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και εμπλοκή, καθώς η καθυστέρηση δεν είναι καλό σημάδι!

Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αργή και ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το ποιες θα είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για το 2014.

Σε αυτό το κλίμα είχε την ιδιαίτερη σημασία της η δήλωση που έκανε ανώνυμα κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας, ότι «η Ελλάδα και η τρόικα βρίσκονται ακόμη δισεκατομμύρια μακριά, χιλιόμετρα μακριά, επί των δημοσιονομικών μέτρων και του δημοσιονομικού κενού του 2014».

Η Ελλάδα παραμένει για το Βερολίνο, «μοναδική περίπτωση» στην ευρωζώνη και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: στο «στίγμα» του μνημονίου και στην αδυναμία εκπλήρωσης των δεσμεύσεών της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.