Κυρώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή η η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.».

Την ΠΝΠ ψήφισαν τελικά η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Κατά τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και παρών δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Με την ΠΝΠ δίνεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στα ΕΑΣ προκειμένου να εισπράξουν οφειλές και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την ΕΑΣ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αποτυπώνει η ομιλία της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία είπε ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει». 

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αγκάθι την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «αγκάθι» που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προκλήθηκε αρκετές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει τη Βουλή ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας. Η απάντηση που έδωσε είναι ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, σχέδιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι συμβατό με τους κανόνες του Ανταγωνισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένη λύση, εκτίμησε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται σε θετική κατεύθυνση και έτσι ψήφισε «υπέρ».

Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας από τον νόμο στον οποίο στηρίχθηκε ο «βίαιος θάνατος» της ΕΡΤ

«Δεν ξεδιπλώνετε το σχέδιο βιωσιμότητας, της κυβέρνησης, για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως υπάρξει ξαφνικός θάνατος για την ΕΑΣ

«Απορώ όταν μας λέτε να είμαστε προσεκτικοί. Μα σε τι σας έχουμε εμποδίσει; Ίσα ίσα που είμαστε πολύ προσεκτικοί και κατ΄ επανάληψη σας έχουμε ρωτήσει ποιο είναι το σχέδιό σας; Τι διαπραγματεύεστε ακριβώς;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε: «Να ζήσουν τα ΕΑΣ. Μαζί σας. Αλλά δεν γνωρίζουμε τι διαπραγματευόμαστε. Αντίθετα, άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "κάνω αγώνα, στις 4.000 απολύσεις να περιληφθούν και οι απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας". Μα πείτε μας, έτσι είστε ενιαία κυβέρνηση»;

«Ορθή λύση είναι η εν λειτουργία εξυγίανση των ΕΑΣ» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος προσθέτοντας ότι, αναμφισβήτητα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. 

Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αξιοποίησε τη συζήτηση, προκειμένου να ζητήσει «να κατεβούν κάποιοι από τα καλάμια και άλλοι από τα κάγκελα και να βάλουν πλάτη στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και για να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση». 

«Είναι πολύ θετικό που συμφωνούν πέντε κόμματα» εξέφρασε την ικανοποίησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη επέκρινε τον χαρακτήρα της ομιλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου και τις αναφορές του στον ευρωστρατό όπως και στο ευαίσθητο θέμα του Κυπριακού. 

Χαρακτήρισε, επίσης, αναληθείς τους ισχυρισμούς ότι «η κυβέρνηση παρακάμπτει τη Βουλή με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» αλλά και την «προπαγάνδα ότι με ΠΝΠ καταλύεται το Πολίτευμα» επικαλούμενη το παράδειγμα της σημερινής πολύωρης συζήτησης στη Βουλή.

Υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις παθογένειες που παρήγαγαν τα χρέη και τα ελλείμματα στην εταιρεία. 

«Θεωρούμε ότι πρέπει, όμως, να δοθεί στην ΕΑΣ Α.Ε. ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της και να εξετάσουμε ξανά το θέμα αυτό μετά από δύο χρόνια» είπε η βουλευτής. 

«Η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ, από το 2010 και μετά, έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το βάλουμε δυνατά στις διαπραγματεύσεις. Η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στις μυλόπετρες της τρόικας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

Μοναδική λύση είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα συνδεθεί μάλιστα με τα ναυπηγεία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή είναι η μόνη που θα επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία να επιβιώσει.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γαβριήλ Αβραμίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το πολίτευμα, από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε βασίλειο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Στο ίδιο κλίμα με τον αρχηγό του κόμματός του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για όσους είχαν την ευθύνη της Διοίκησης αλλά και την πολιτική ευθύνη για τα ελλείμματα της αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτήρισε, επίσης, έγκλημα που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, η ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ.

Από τη Χρυσή Αυγή, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος είπε ότι σκοπίμως δεν υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία αν προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν σε βιώσιμη την αμυντική βιομηχανία.