current views are: 1

13 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:26

Χριστοφιλοπούλου: Τα πανεπιστήμια ανήκουν στον λαό

«Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους Πρυτάνεις, ούτε στις φοιτητικές παρατάξεις», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δημοσίευση 14:26’
αρθρο-newpost

«Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους Πρυτάνεις, ούτε στις φοιτητικές παρατάξεις», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους Πρυτάνεις, ούτε στις φοιτητικές παρατάξεις. Ανήκουν στον ελληνικό λαό! Δεν συνδιοικούνται από τα πολιτικά κόμματα και τις συντεχνίες. Διοικούνται από τα εκλεγμένα Συμβούλια Διοίκησης», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την κατάσταση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. 

Η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε: 

«Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, καταψηφίσαμε στη Βουλή (01/08/2012) το άρθρο 12 (ν.4076/12) που έφερε τότε ο Υπουργός Παιδείας, για την παράταση της θητείας των Πρυτάνεων στα Πανεπιστήμια.

Εξέθεσα, τότε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, τους προβληματισμούς μας και κατέδειξα δημοσίως την καταστρατήγηση του ν. 4009/11.

Ο νόμος 4009 είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της ελληνικής Βουλής. Μια πρωτοφανής πλειοψηφία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της μεταπολίτευσης!

Δεν γίνεται να καταστρατηγούνται οι νόμοι στο όνομα των πρόσκαιρων μικροκομματικών συμφερόντων.

Δεν γίνεται να καταρρέει κάθε μεταρρύθμιση στο όνομα του πολιτικού κόστους και της εκλογικής πελατείας οποιουδήποτε παράγοντα της δημόσιας ζωής.

Από τα πρακτικά της Βουλής:

« […]Εφαρμόστηκε ο νόμος 4009, ο οποίος μεταξύ άλλων στις πάρα πολλές και πολύ ουσιαστικές διατάξεις του είχε τη ρύθμιση ότι αν δεν γίνουν δεκατρείς εβδομάδες διδασκαλία, χάνεται το εξάμηνο.

Αυτό έφερε όλους τους συντελεστές της πανεπιστημιακής ζωής -καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό- προ των ευθυνών τους. Τους έφερε όλους, όμως.

[…]Διότι, τι θα πούμε στην κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Θα πούμε ότι επειδή οι πρυτάνεις αντιδρούν, διότι λήγει η θητεία τους, τους παρατείνουμε τη θητεία τους μέχρι να λήξει);

[…] Αυτό είναι το πολίτευμά μας. Σεβόμαστε το πολίτευμά μας ή κάνουμε μια συναλλαγή με τους πρυτάνεις; Αν κάνουμε μια συναλλαγή με τους πρυτάνεις, γιατί δεν κάνουμε συναλλαγή και με άλλες ομάδες που αντιδρούν;

Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε στην παράταση της θητείας των πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της. Θεωρούμε ότι αυτό στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι όχι μόνο δε σεβόμαστε τη μεταρρύθμιση του ν. 4009, αλλά την καταστρατηγούμε.

Θεωρώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτήν τη διάταξη»

(απόσπασμα από την ομιλία μου στη Βουλή (01/08/2012), κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΕΙ και άλλες διατάξεις», και συγκεκριμένα του αρ. 12)

 

Εδώ μας οδήγησαν η καθυπόταξη στις συντεχνίες και τα κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα, τα οποία ψήφισαν σε αγαστή συνεργασία ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Ας είναι αυτό ένα μάθημα για το μέλλον της Παιδείας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά».


σχετικα αρθρα