Σφοδρή κριτική άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους δανειστές, στον απόηχο των χθεσινών διαρροών αξιωματούχων των Βρυξελλών που μετέθεσαν τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις γιορτές.

«Η Ελλάδα ζητά  έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ενημερώνοντας τα μέλη  των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», τόνισε  υπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», πρόσθεσε.

«Δεν τηρούνται τα θεσμικά προσχήματα, ούτε καν του Εκοφίν. Η Γερμανία αποφασίζει και οι 16 ακολουθούν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Το ΔΝΤ δεν εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Ευρώπης γιατί το ήθελε η Ελλάδα ή για την Ελλάδα αλλά γιατί το ήθελε η Γερμανία προκειμένου να εκδηλώσει την απαρέσκεια και την δυσπιστία για την λειτουργία της ΕΕ. Όπως το ΝΑΤΟ υπάρχει στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια έτσι και το ΔΝΤ καλείται να διασφαλίσει την νομισματική και οικονομική ασφάλεια της ευρωζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται για ευρωζώνη και Ευρώπη».

«Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, διαπραγματεύσεων και εκκρεμοτήτων, με την Ελλάδα να έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια, αδικούμενη κατάφωρα από τους θεσμικούς της εταίρους, είναι πολύ σημαντικό να έχει ρόλο στα εσωτερικά της ΕΕ» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Η ελληνική προεδρία έχει πολλά προβλήματα να διαχειριστεί την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού, που είναι απροσδόκητες και μπορεί να προβούν ανεξέλεγκτες».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη και αφορά την επαναδιατύπωση των όρων της ΕΕ.

«Έχουμε μια πολύ συντηρητική Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία να προβάλουμε την θεσμική ισονομία αλλά και την αναδιανομή. Είναι ευκαιρία να διαγνώσουμε νέους συσχετισμούς. Είναι δύσκολο γιατί μέσα στην ΕΕ υπάρχουν μεγάλοι κυλιόμενοι συνασπισμοί ενώ δεν υπάρχουν καθαρά μέτωπα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είναι ανάγκη η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση, αλλά είναι και ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που να μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις του διεθνή ανταγωνισμού μέσα από την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Οι άξονες της ελληνικής προεδρίας 

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «λιτή, λειτουργική και όσο γίνεται αποτελεσματική ελληνική προεδρία», ενώ προσδιόρισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:

-Πρώτος άξονας το τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση - κοινωνική συνοχή.

-Δεύτερος άξονας η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.

-Τρίτος άξονας συνδέεται με το οξύ πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων και την προστασία τους από την λαθρομετανάστευση.

-Τέταρτος άξονας, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε μια διεκπαιρεωτική προεδρία. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες, όχι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές. Να διαμορφώσουμε το μεσογειακό έτος να δώσει έμφαση στο νότο. Το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.