Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ο συνδυασμός της πίεσης από την τρόικα των δανειστών και των ενστάσεων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθιστούν δύσκολους τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τόσο δύσκολους που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε και ρίχνει στη μάχη για το φόρο ακινήτων τον πλέον στενό του συνεργάτη, Χρύσανθο Λαζαρίδη, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το ρίσκο να χρεωθεί απευθείας πλέον στο Μαξίμου οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ή νέα εμπλοκή.

Ο βουλευτής Επικρατείας αναλαμβάνει στις 11:00 σήμερα να ενημερώσει τους γαλάζιους βουλευτές για το νέο σχέδιο σχετικά με το φόρο ακινήτων, με προφανή στόχο να καταφέρει να τους πείσει, εκεί που απέτυχαν οι κύριοι Γ. Στουρνάρας και Νικ. Καραβίτης.

Το νέο σχέδιο, που αποτελείται από δύο παράλληλους φόρους έναν ξεχωριστό για κάθε ακίνητο όπως και στον ενιαίο φόρο ακινήτων και έναν πρόσθετο που θα επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία με σημαντική αντικειμενική αξία (επικρατέστερο όριο οι 300.000 ευρώ), θεωρείται ότι είναι πιο δίκαιο, πιο αναλογικό και εν τέλει πιο προοδευτικό σε σχέση με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε προ εβδομάδων και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Τα στελέχη που ενεπλάκησαν στη διαμόρφωσή του, δε, ισχυρίζονται ότι εμπεριέχει και τις περισσότερες από τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές.

Ωστόσο και αυτό το σχέδιο υπηρετεί το δημοσιονομικό στόχο για είσπραξη φόρου ακινήτων συνολικού ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και, όπως και το αρχικό σχέδιο, προβλέπει ότι θα βεβαιωθούν φόροι που θα προσεγγίζουν τα 3,5 δισ.

Μένει, συνεπώς, να αποδειχθεί αν αυτή η νέα προσπάθεια, που σημειωτέον τελεί και υπό την έγκριση της τρόικας, θα γίνει τελικά αποδεκτή και από τους βουλευτές, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα με τη γαλάζια συνεδρίαση, συγκαλείται και το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενημερωθούν και οι πράσινοι βουλευτές για τα νέα δεδομένα, προκειμένου να άρουν τις κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανώς αγωνιούν για την εξέλιξη καθώς ο φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί απειλούν ευθέως τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τους δύο άνδρες να προγραμματίζουν συνάντησή τους, εντός της ημέρας, και ανάλογα με τις εξελίξεις όχι μόνον στο κοινοβουλευτικό μέτωπο του φόρου ακινήτων αλλά και σε αυτό του Eurogroup, όπου όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές αναφορές του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, η Αθήνα αναμένεται να συναντήσει την αρνητική αν όχι απαξιωτική στάση της ευρωζώνης.