Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Υπό την κρίση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τελεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας η οποία παραδόθηκε χθες στα χέρια του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα της πρότασης η οποία εν μέρει ικανοποιεί την αντίληψη του ΠΑΣΟΚ πως θα πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Κι αυτό διότι για τους κατέχοντες προβλέπεται ένας διπλός φόρος και μάλιστα ο δεύτερος θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία στο σύνολό της, κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα είναι κατά πόσο οι βουλευτές του κόμματος θα ικανοποιηθούν από το περιεχόμενο της νέας πρότασης ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την περαιτέρω επεξεργασία της.

Επίσης, ένα νέο αγκάθι άρχισε να δημιουργεί πληγές στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα των πλειστηριασμών. Ο Μιχάλης Κασσής δεν άφησε ούτε την χθεσινή ημέρα να πάει χαμένη και προειδοποίησε για τις κατασχέσεις πως δεν θα τον σταματήσει ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης: «Ας πάει στην ευχή της Παναγίας η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε χθες να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος και μέσω των συνεργατών του έστειλε μήνυμα στους βουλευτές ότι «δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα από όσα έχουμε πει». Ούτε στο θέμα του φόρου ακινήτων, ούτε στους πλειστηριασμούς για τους οποίους επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευσή του για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Είπε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για να παραταθεί χρονικά το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Στην σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με την τρόικα φανερώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σκληρύνει και ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών να τηρήσουν την δέσμευση πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολούθησαν χθες με προσοχή και το φλερτ της κ. Μπακογιάννη με την ΔΗΜΑΡ διαπιστώνοντας πως στην Νέα Δημοκρατία αρχίζει -μετά την έκπληξη της Κυριακής και την αποχώρηση Τζάκρη- να καλλιεργείται ένα κλίμα ανησυχίας σε σχέση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.