Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η τηλεφωνική επικοινωνία με υπουργούς της κυβέρνησης που είχε ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «άδειασε» τις διαρροές υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει βιασύνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρούσαν ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ζήτησε από τους υπουργούς που εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα να ολοκληρώσουν άμεσα τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών και να καθυστερήσουν.

Ουσιαστικά αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς είναι με το που επιστρέψει η τρόικα – από το Εurogroup την Παρασκευή – να είναι όλα έτοιμα από την ελληνική πλευρά. Το μόνο θέμα που θα παραμείνει ανοικτό θα είναι το δημοσιονομικό κενό για το οποίο υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Οι παρατηρήσεις και οι οδηγίες ήταν σε αυστηρό ύφος στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι απόλυτα συνεπής στα όσα έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών ώστε να έχει ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα έναντι των πιστωτών, προτάσσοντας την άποψη, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της και άρα και οι δανειστές πρέπει να πράξουν το ίδιο από την δική τους πλευρά.

Παρά την εικόνα που παρουσίαζαν διαρροές περί άνεσης χρόνου, ο πρωθυπουργός θέλει να τελειώσουν όλα πολύ γρήγορα και να μην υπάρξει παράταση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας και προκαλεί ζημιά  στο διεθνές περιβάλλον και  ενοχλεί τους πιστωτές δημιουργώντας αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τους κυρίους Στουρνάρα, Χατζηδάκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Σαμαράς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το γεγονός ότι μερικοί Υπουργοί εξακολουθούν να μην δίνουν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες της διαθεσιμότητας από τα υπουργεία τους.

Η τρέχουσα αξιολόγηση που κάνουν οι τροϊκανοί στο ελληνικό πρόγραμμα περιγράφεται με μελανά χρώματα και το περιβάλλον που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες είναι αρκετά περίεργο, αυτός ήταν και ο λόγος που σήμανε συναγερμός στην κυβέρνηση.

Μάλιστα η παγωμάρα που συνάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Παρίσι όπου βρέθηκε για την σύνοδο της Ε.Ε. για την ανεργία των νέων, τον οδήγησε στο να «γκαζώσει» τους υπουργούς. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν δείχνουν καμία διάθεση να συζητήσουν ούτε κατ’ ελάχιστον τι γίνεται με την ελληνική περίπτωση και υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσουν τη χώρα στα…«κρύα του λουτρού».

Το ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του Ιουνίου 2014, δηλαδή σαφώς μετά τις ευρωεκλογές της 22ας Μαϊου.