Στη μεταπτυχιακή σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος της «Εδρας Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του νέου πρύτανη του Φλέτσερ, ελληνοαμερικανικής καταγωγής ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην στρατιωτικού αρχηγού του ΝΑΤΟ.

 Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία του στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Εστίασε στο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας και στη στενή συνεργασία με τους συμμάχους της, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος αυτός όχι μόνον δεν έχει υπονομευθεί από την κρίση, αλλά, αντιθέτως, έχει καταστεί ακόμα πιο σημαντικός, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε εισέλθει σε περίοδο ευρύτερης αστάθειας και μεταβολών, με την Ελλάδα να αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική χώρα που παρά την οικονομική κρίση, παραμένει πόλος σταθερότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη, ο ρόλος του αμυντικού συστήματος της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμένων ως πυλών της Ασίας προς την Ευρώπη, η θέση της Ελλάδας στο νέο διεθνή ενεργειακό χάρτη, αλλά και η σημασία της Ελλάδας ως προπύργιο των δυτικών αξιών σε μία τόσο κρίσιμη περιοχή του κόσμου, συνιστούν τους άξονες επί των οποίων θεμελιώνεται ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της χώρας.

Η διατήρηση της υψηλής αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, αποτελεί αύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, κεντρικό πεδίο αναφοράς της χώρας.

Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος» λέγοντας ότι η απαράδεκτη δήλωση Ερντογάν δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

«Η προχθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν θίγει τόσο την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο τη διεθνή έννομη τάξη, διότι είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι η δήλωση αυτή επηρεάζει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία ευαίσθητη περίοδο, καθώς επίσης και τον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.