current views are: 1

14 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:22

Οι αλλαγές Λαζαρίδη που «κλειδώνουν» τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων

Θετικά βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νέο σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα που φέρει την «υπογραφή» του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

 

Δημοσίευση 12:22’
αρθρο-newpost

Θετικά βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νέο σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα που φέρει την «υπογραφή» του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

 

Ρεπορτάζ : Άρτεμις Παραδείσου

Θετικά βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νέο σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα που φέρει την «υπογραφή» του Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν ότι «κλειδώνει».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα: 

1. Ο στόχος είσπραξης μειώνεται από τα 2,9 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. ευρώ

2. Το αφορολόγητο «κλειδώνει» στις 300.000 ευρώ κατά άτομο

3. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά προκύπτει σε σχέση με το σχέδιο Στουρνάρα 16% μείωση για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 26% μείωση για τις μικρές ιδιοκτησίες και 4% μείωση για τις μεγαλύτερες. 

4. Επιπλέον προκύπτει μεσοσταθμική μείωση 20% για τα αγροτεμάχια ενώ απαλείφονται όλα τα κριτήρια που είχαν να κάνουν με την τοποθεσία (εγγύτητα στον αιγιαλό κλπ)

5. Προκύπτει μείωση 80% για τα οικόπεδα

6. Το εισόδημα για όσους θα απαλλάσσονται από τις 7.000 ευρώ αυξάνεται στις 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Αναλυτικά το σχέδιο όπως δόθηκε στους βουλευτές της ΝΔ.

Θετικά δέχτηκαν τις τροποποιήσεις οι δύο Κ.Ο.

Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ είναι θετικές με τις τροποποιήσεις να εκτιμάται πως είναι προς όφελος των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό». Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε και από το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως με το νέο σχέδιο «επιτυγχάνεται συγκεκριμένα, η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.)».  

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μάλιστα εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο  προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής  ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο. 

Την ίδια ώρα όμως το νέο σχέδιο φέρνει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και στον Γιάννη Στουρνάρα καθώς ο στόχος είσπραξης στα 2,6 δισ. ευρώ αυτόματα σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα το νέο σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τεχνικό έλεγχο στο υπουργείο Οικονομικών ενώ κατά τα ειωθότα τουλάχιστον θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από την τρόικα. 


σχετικα αρθρα