Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, λίγη ώρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος στα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών σε  ότι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα  αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν  τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Επεσήμανε μάλιστα ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Όλι Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. 

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Τέλος ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

«Επιτάχυνση» σε τέσσερις τομείς ζήτησε ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup από την πλευρά του, έπειτα από την διάρκειας 3,5 ωρών συνεδρίαση υπογράμμισε για τη χώρα μας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση σε τέσσερα σημεία, ώστε να τελειώσει την αξιολόγησή της η τρόικα: Στην τήρηση των προαπαιτουμένων (που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο), στη λήψη μέτρων για το δημοσιονομικό κενό του 2014-15, στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και σε αυτή των ιδιωτικοποιήσεων.

«Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε χαρακτηριστικά ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ σε αυστηρό τόνο.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα παρει απόφαση το Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο, εκτός και εάν η Αθήνα ικανοποιήσει τους τέσσερις στόχους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, επισήμανε ότι ακόμα υπάρχει «σημαντική πρόοδος που πρέπει να γίνει» μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, όμως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προσθέτοντας ότι βλέπει το «ποτήρι μισογεμάτο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. στην Ελλάδα θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. 

«Βαρύ» κλίμα αλλά και έπαινοι

«Περιμένω να γίνει εποικοδομητική συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που επιτύχαμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συνεδρίασαν οι ΥΠΟΙΚ.

Προσερχόμενος, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και συνοψίζεται στο ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Θετικά ήταν τα μηνύματα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε για «πρόοδο στην Ελλάδα» εκτιμώντας όμως ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για επιτάχυνση των προσπαθειών εκ μέρους της Ελλάδαςλ λέγοντας πως είναι «καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι 'Ελληνες, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και για να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο πριν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, αυτό είναι που προέχει».