Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στην επιλογή ενός προϋπολογισμού που δεν θα έχει τη «βούλα» της τρόικας προχωρά, όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει σημαντική.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναγνώρισε, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ότι τα διαρθρωτικά μέτρα (εισφοροδιαφυγή, ενιαίο μισθολόγιο, συγχωνεύσεις) που προκρίνει η Αθήνα είναι αμφίβολο αν θα γίνουν αποδεκτά από την πλευρά της τρόικας.

Προεξόφλησε, πάντως, και αυτός, όπως νωρίτερα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα προλάβουν, πιθανότατα, να ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα, συνεπώς, βαδίζει σε μία κατά το δυνατόν ελεγχόμενη ρήξη με την τρόικα καθώς στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι σύμμαχος καθώς επιβεβαιώνει την θετική τάση των δημοσιονομικών μεγεθών και καταρρίπτει τα απαισιόδοξα σενάρια επί των οποίων έχουν βασιστεί οι παραδοχές της τρόικας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καθίσταται φανερό για πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι το άνοιγμα της συζήτησης και για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η Αθήνα θέλει να παραπέμψει για τα μέσα του 2014 όταν και θα υπάρχει πραγματική εικόνα για την πορεία της οικονομίας, σηματοδοτεί τη βούληση των εταίρων να τραβήξουν το σχοινί με εμφανή στόχο να καθυστερήσει η διαδικασία.

Θεωρούν, δηλαδή, ότι ακόμη κι αν η Αθήνα ήταν καθ' όλα έτοιμη, οι Βρυξέλλες δεν θα είχαν απάντηση ούτε για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού ούτε, βέβαια, για το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο και από την πλευρά της Αθήνας υπάρχει σωρεία παραλείψεων, τις οποίες έσπευσε να αναδείξει τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Όλι Ρεν.

Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των προαπαιτουμένων για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (ζήτημα για το οποίο εκκρεμούν οι διοικητικοί από τα Πανεπιστήμια, αρμοδιότητας Κων. Αρβανιτόπολου και, κυρίως, το θέμα των ΕΑΣ που ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να φτάσει στα άκρα) η Αθήνα εμφανίζει σημαντικές υστερήσεις όχι μόνον στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σειρά επιμέρους θεμάτων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναγνώριζαν μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μέχρι και πριν μία εβδομάδα ο βαθμός συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς σε μία λίστα από δράσεις που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει ήταν στο επίπεδο του... 50%. Και μάλιστα αυτά θα έπρεπε να υλοποιηθούν το... Σεπτέμβριο και πλέον βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου!

Μόνο το τελευταίο διάστημα με την υπερπροσπάθεια κάποιων στελεχών αλλά και τα... γκάζια του ίδιου του Αντ. Σαμαρά προς υπουργούς καλύφθηκαν πολλά κενά, χωρίς όμως ο βαθμός υλοποίησης να ξεπεράσει το 70%.

Ο Πρωθυπουργός, που βρίσκονταν χθες σε ανοικτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα στις Βρυξέλλες, δεν έχει αποκλείσει, προς ώρας, το σενάριο μίας δυναμικής αντιπαράθεσης με την τρόικα («δεν θα ανεχθούμε να αμφισβητούνται οι προσπάθειες των ελλήνων, ούτε να κυριαρχούν οι εμμονές κάποιων» σημειώνουν συνεργάτες του) ωστόσο είναι σαφές ότι θέλει αυτή η μάχη, εάν είναι αναπόφευκτη, να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική πλευρά.

Για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί να κλείνουν εκκρεμότητες και, παράλληλα, επιδιώκεται να μην ανοίγουν νέα μέτωπα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι το μειωμένο ποσό από το φόρο ακινήτων είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, με την ελληνική πλευρά να έχει αναλάβει να εξοικονομήσει ανάλογο ποσό δαπανών (250 εκατομμύρια ευρώ) από διάφορους κωδικούς του προϋπολογισμού.