Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σε συμφωνία να τραβήξουν το σκοινί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μην υποκύψουν στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται για νέα μέτρα έχουν καταλήξει οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στις τελευταίες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν πως δεν θα υποχωρήσουν υπό το βάρος των αιτημάτων για νέες περικοπές και δημοσιονομικά μέτρα ακόμη κι αν οι πιέσεις φθάσουν σε σημείο ωμών εκβιασμών.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό και γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο στην προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης συμπεριελήφθη η αναφορά πως δεν θα επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ως εκ τούτου όταν άρχισαν οι προκλητικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί... σκι, μιλίων και άλλων τινών οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν εξεπλάγησαν καθόλου ούτε έχασαν την ψυχραιμία τους.

Κι αυτό γιατί πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θέματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένουν ανοιχτά με στόχο η  κυβέρνηση να ροκανίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Για παράδειγμα οι προβλεπόμενες απολύσεις ως το τέλος του χρόνου στο δημόσιο έχουν παγώσει, το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών είναι στον αέρα, ενώ σέρνεται και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην τελευταία σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του εμφανίστηκε ενοχλημένος και από τις αμετροεπείς δηλώσεις... εξωτερικού αλλά και από το ύφος των απαιτήσεων της τρόικας . 

Το δε μήνυμα που εξέπεμψε ήταν πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε καμία περίπτωση ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τους τροϊκανούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας αργότερα στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής είπε ότι η Ελλάδα ύστερα από περίοδο τόσης ύφεσης και κρίσης, έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια και αδικήθηκε κατάφωρα από τους θεσμικούς της εταίρους. «Εάν χρειαστεί θα θέσουμε ζητήματα που μάς αφορούν αλλά οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι και μίζεροι...».

Να σημειωθεί ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συνεννοηθεί να συναντηθούν εκτάκτως χθες σε περίπτωση που στράβωναν τα πράγματα στην συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που τελικώς δεν χρειάστηκε.