Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι κυβέρνηση και οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν επεξεργάζονται σενάρια επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα με τον όρο να αναλάβει τεχνοκράτης τη θέση του πρωθυπουργού.

Στόχος αυτού του σεναρίου να στηριχτεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  αντιδράσουν καταψηφίζοντας τη νέα φορολογία και τους πλειστηριασμούς κατοικιών.  

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό που του ζητούσε να καλέσει και πάλι τον Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση ενώ δεν αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικές τις αλλαγές που προτείνει το αρμόδιο υπουργείο για τον φόρο ακινήτων και για αυτό πιστεύουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτό.

Όπως έλεγαν μάλιστα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι τέτοιος ο πανικός της κυβέρνησης μήπως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει ανοικτά ότι θα καταψηφίσουν τους φόρους των ακινήτων και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας κάνουν την απειλή τους πράξη που ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού να τους μεταπείσει υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας μάλιστα για αυτό το θέμα σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ ανέφερε ότι «πριν την Ντ.Μπακογιάννη και την πρότασή της για τη ΔΗΜ.ΑΡ, βγήκε ο Αδ.Γεωργιάδης και χαρακτήρισε «εφεδρεία» τα 17 «παρών». Δεν είδαμε καμία αντίδραση στη συγκεκριμένη δήλωση από όσους ψήφισαν «παρών». 

Η δε πρόταση της κ. Μπακογιάννη, παρότι απευθύνεται στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να πάρει την πρωτοβουλία, είναι φανερό ότι απευθύνεται ταυτόχρονα και στη ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ «κολλάει» και με σενάρια που μιλούν για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ενδεχομένως και με άλλο πρωθυπουργό.

Ξεκαθάρισε ακόμα με τον πιο σαφή τρόπο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή με «μαγειρέματα». 

Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αλλάξουν οι «βιολιτζήδες», θέλουμε να αλλάξει και ο χαβάς -όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρ. Φλωράκης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται βέβαια παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Μια κυβέρνηση Παπαδήμου ΝΟ2 δεν τη θέλουμε, γιατί απλώς θα εφαρμόσει, με άλλη σύνθεση, την ίδια πολιτική».