Λίγη ώρα μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ομολόγων του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας έστελνε τη δική του απάντηση, μέσα από το CNBC

Σε συνέντευξή του δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στην πίεση για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας»

«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Ελλάδα έχει κατορθώσει εξαιρετική πρόοδο έως τώρα, οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είδους μέτρα εφαρμόζουμε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εάν χρειαστεί τελικά να πάρουμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ο κ.Στουρνάρας είπε ότι «ως πανεπιστημιακός, (σ.σ. σας λέω ότι) τούτη δεν είναι μια ακριβής άσκηση. Έτσι, διαπραγματευόμαστε».

Όπως σημείωσε ο κ.Στουρνάρας, «έχουμε προσχέδιο προϋπολογισμού με στόχους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους».

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την σταθερότητα της κυβέρνησης, ο κ.Στουρνάρας δήλωση ότι «ουδείς κίνδυνος υπάρχει».

«Έχουμε καλύψει το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι το 20% που απομένει, δεν συνιστά τη στιγμή που θα τεθεί εν κινδύνω η κυβέρνηση. Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι. Τώρα, που είμαστε κοντά στο τέλος δεν θα καταστρέψουμε ότι έχουμε επιτύχει έως τώρα», τόνισε.

Απευθυνόμενος προς το διεθνές επενδυτικό κοινό, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «αυτό που μπορώ τώρα να πω είναι ότι έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Η ύφεση είναι πολύ ηπιότερη, από ό,τι πιστεύαμε και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό πέρυσι. Ούτε εγώ».