Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, είπε ο Νταίσελμπλουμ. Μπορεί να το δει κανείς και έτσι. Η ελληνική αποστολή δεν έφαγε «ξύλο» στο Eurogroup όπως θα περίμενε κανείς από τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί, αντίθετα, το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις σημαντικές κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους ομολόγους του (ειδικά με τον Σόιμπλε) ήταν από καλό ως εξαιρετικό.

Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται, ότι υπάρχουν όρια στις πιέσεις. Αν ζορίσουν πολύ την κυβέρνηση Σαμαρά κινδυνεύουν με δυσάρεστες εκπλήξεις, αυτή η σκέψη πρυτάνευσε στην συνεδρίαση, έστω και αν δεν είχαν ακούσει τις τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απειλεί να μπλοκάρει τη λειτουργία της ΕΕ για να πάρει από τους εταίρους ότι ζητάει.

Αυτή είναι η μια πλευρά της ιστορίας, που εκφράστηκε και μέσα από την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού. Η άλλη είναι, ότι Ρεν και Ντάισελμπλουμ «κάλυψαν» την τρόικα ζητώντας μέτρα και την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος.

Το νέο στοιχείο που μπαίνει στο τραπέζι είναι η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού προκύψει και για το 2015, κάτι που οι εταίροι είναι νομιμοποιημένοι να το θέσουν, αν δεχτεί κανείς πως όλη η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό αποσκοπεί στο να προσδιορίσει επακριβώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν – αυτή η απόφαση έχει ανακοινωθεί για την άνοιξη. Ωστόσο το 2015 δεν είναι αθώο, από εκεί μπορεί να προκύψει ένας καινούργιος λογαριασμός.

Ούτε οι επίσημοι φορείς θέλησαν να δώσουν στο ζήτημα που έχει προκύψει μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι πραγματικά έχουν, δεν είναι άλλωστε σε κανενός το συμφέρον να ξαναρχίσει ένα γαϊτανάκι με την Ελλάδα που δεν τα καταφέρνει και είναι εκτός τροχιάς. Ο Στουρνάρας από την πλευρά του εμφανίστηκε να θέλει την προσέγγιση με την τρόικα, το «όχι νέα μέτρα» δεν ακούστηκε στο Eurogroup αντίθετα μίλησε για μέτρα (όχι σκληρά) ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το ουσιαστικό αγκάθι, γιατί έχει αναχθεί σε θέμα τιμής και για τις δύο πλευρές είναι τα ΕΑΣ. Η τρόικα θέλει να τα κλείσει, για να μπορεί να λέει ότι έκλεισε επιτέλους μια δημόσια επιχείρηση και ο Σαμαράς θέλει να μπορεί να λέει, ότι έσωσε την αμυντική βιομηχανία και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Αυτό βέβαια δεν θα πάει πολύ μακριά έτσι, και αυτό φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές στους Έλληνες οι εταίροι εκδηλώνοντας μέσω του Ντάισελμπλουμ ανησυχία γιατί η αξιολόγηση παρατείνεται και δεν φαίνεται να μπορεί να κλείσει ως το Δεκέμβρη. Το αστείο είναι, πως τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Οδό Νίκης ξέρουν, πως αυτή η συζήτηση είναι άνευ ουσίας αν δεν λυθούν σημαντικά δομικά προβλήματα της Οικονομίας.

Αν δηλαδή δεν υπάρξει φθηνή χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και αν δεν ξαναρχίσουν να γίνονται επενδύσεις. Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και παρά τις όποιες επιτυχίες της Ελλάδας, το πρόγραμμα απειλείται κάθε στιγμή με κατάρρευση.