current views are: 1

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:00

Σε «Γεφύρι της Άρτας» εξελίχθηκε ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα

Το «Γεφύρι της Άρτας», όπως είχε εξελιχθεί ο φόρος για τα ακίνητα, προσπαθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενώσει την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών από τη μία και της τρόικας από την άλλη. 

Δημοσίευση 14:00’
αρθρο-newpost

Το «Γεφύρι της Άρτας», όπως είχε εξελιχθεί ο φόρος για τα ακίνητα, προσπαθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενώσει την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών από τη μία και της τρόικας από την άλλη. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το «Γεφύρι της Άρτας», όπως είχε εξελιχθεί ο φόρος για τα ακίνητα, προσπαθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενώσει την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών από τη μία και της τρόικας από την άλλη. 

Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε χθες το απόγευμα βρήκαν κοινό τόπο, με την τελική πρόταση να είναι αρκετά κοντά και το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να απομακρύνεται.

Επί της ουσίας και τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας φόρος ανά ακίνητο και από ένα ύψος περιουσίας και πάνω, να ενεργοποιείται και ένας επιπλέον φόρος σαν τον ΦΑΠ, που επιβαλλόταν μέχρι τώρα από τα 200.000 ευρώ και άνω.

Ο επιπλέον φόρος θα κλιμακώνεται πλέον προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα.

Για την εξεύρεση λύσης, φαίνεται ότι λειτούργησαν πυροσβεστικά, οι συναντήσεις που ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος για το λόγο αυτό δεν συνόδευσε, όπως συνηθίζει να κάνει, τον κ. Σαμαρά στο Παρίσι, για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για την ανεργία.

Το όλο ζήτημα άρχισε να έρχεται στην επικαιρότητα, όταν στα τέλη Οκτωβρίου, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, προερχόμενα κυρίως από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα και να δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Για το λόγο αυτό το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε εντολή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, να μην φορολογηθούν τα αγροτεμάχια με αποθηκευτικούς χώρους, όπως στάνες, θερμοκήπια, αποθήκες αγροτικών μηχανημάτων κλπ.

Το επόμενο πρωί, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 10 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι με άλλους 12 συναδέλφους τους, είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών πήγαν στην οδό Νίκης και συναντήθηκαν με τον Γιάννη Στουρνάρα, με το ραντεβού να ανανεώνεται για το ίδιο απόγευμα.

Στη νέα συνάντηση πήγε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τους βουλευτές του κόμματος να διατυπώνουν ενστάσεις και προτάσεις για το σχέδιο νόμου που υπήρχε τότε. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών δεν απαντούσε ο ίδιος, αλλά ο σύμβουλός του και αρχιτέκτονας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Η συνάντηση αυτή έληξε με την παρότρυνση του κ. Στουρνάρα προς τους βουλευτές να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους και να τις παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας.

Το θέμα απασχόλησε και τουλάχιστον δύο συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να καταλήγουν στην απόφαση, ότι θα έπρεπε να γίνει προσεκτική επεξεργασία του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Τελικά, έπειτα από τις αντιδράσεις τόσο των βουλευτών όσο και της κοινωνίας και υπό τον φόβο ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων να μην περάσει από τη Βουλή, έγινε επανεξέτασή του από μηδενική βάση.

Μάλιστα, ενδεικτικό της απόφασης της κυβέρνησης ότι το αρχικό σχέδιο δεν ισχύει και όλα τα μεγέθη και οι συντελεστές θα εξεταστούν από την αρχή, είναι το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να έχει τον πρώτο λόγο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όπως η Φεβρωνία Πατριανάκου και ο Αντώνης Παναγόπουλος από τη ΝΔ και οι Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παρών ήταν και ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης, που θα πρέπει να κάνει τους τελικούς υπολογισμούς βάσει των προτάσεων για να συγκεντρωθούν τα αναμενόμενα έσοδα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν στα χέρια τους ένα non paper, με κάποιες προτάσεις για να ξεκινήσει ο επί της ουσίας διάλογος, ενώ η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στον στενό του συνεργάτη και την οποία ο κ. Λαζαρίδης μετέφερε στους βουλευτές ήταν ξεκάθαρη: Οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να είναι τέτοιες, έτσι ώστε και τα έσοδα του προϋπολογισμού να μην κινδυνεύσουν αλλά και να είναι δικαιότερος ο φόρος ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη νέα συνάντηση που είχε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, χθες το πρωί, με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών και με την συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που έγινε λίγο αργότερα στη Βουλή.

Το αποτέλεσμα από τις δύο αυτές συσκέψεις ήταν θετικό, με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να δηλώνουν σύμπνοια μεταξύ τους και την φιλοσοφία του νομοσχεδίου να αλλάζει συνολικά. Αν και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας περιμένουν πλέον, μόνο την παρουσίαση της τελικής τεχνικής πρότασης από το υπουργείο Οικονομικών, από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν οι εξής μεγάλες ανατροπές:

1. Το αφορολόγητο «κλειδώνει» στις 300.000 ευρώ κατά άτομο,

2. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά προκύπτει 16% μείωση για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 26% μείωση για τις μικρές ιδιοκτησίες και 4% μείωση για τις μεγαλύτερες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μικροϊδιοκτήτες στα αστικά κέντρα αλλά κυρίως στην περιφέρεια, να δουν ελάφρυνση 300-500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με όσα πλήρωναν με το ΕΕΤΑ ή θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ,

3. Επιπλέον προκύπτει μεσοσταθμική μείωση 20% για τα αγροτεμάχια ενώ απαλείφονται όλα τα κριτήρια που είχαν να κάνουν με την τοποθεσία (εγγύτητα στον αιγιαλό κλπ), επομένως οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου θα γλιτώσουν επιβάρυνση 160 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ, αφού θα μείνουν αφορολόγητα τα αγροτικά ακίνητα στην περιφέρεια, ενώ για τα αγροτεμάχια θα πληρώσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ,

4. Προκύπτει μείωση 80% για τα οικόπεδα,

5. Το εισόδημα για όσους θα απαλλάσσονται από τις 7.000 ευρώ αυξάνεται στις 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί,

6. Ο στόχος είσπραξης μειώνεται από τα 2,9 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση όμως στα έσοδα σε σχέση με τον αρχικό στόχο είσπραξης βάζει το οικονομικό επιτελείο στη διαδικασία να καλύψει σε συνεννόηση με την τρόικα, από άλλες πηγές το ποσό των 200 με 250 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, με την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων.


σχετικα αρθρα