Τη λύπη του για τον θάνατο των δώδεκα παράνομων μεταναστών στο Ιόνιο εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να αισθανθούμε ενοχικά σύνδρομα από το να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας».

Ο υπουργός, στο πλαίσιο συζήτησης ερώτησης της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Γιαννακάκη, για το μεταναστευτικό ζήτημα και την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει τους διασωθέντες, αλλά οι μετανάστες χωρίς άδεια εισόδου για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι «παράνομοι».

«Δεν πρόκειται ούτε να κρύψω τους όρους ούτε να φοβηθούμε από τους όρους ούτε να προσπαθήσουμε να τους ωραιοποιήσουμε» τόνισε.

«Διεκδικούμε την παραμονή του όρου "illegal" (παράνομος), σε σχέση με τον όρο "irregular" (παράτυπος), στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε ότι η παραβίαση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί αξιόποινη πράξη.

Αντίθεση της Ελλάδας στη συνθήκη «Δουβλίνο-3»

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Συνθήκη «Δουβλίνο-3», που επιβάλλει την παραμονή των λαθρομεταναστών στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως ανέφερε, για όσους μετανάστες δεν λάβουν άσυλο και όσους δεν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες ρήτρα επανακατανομής, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, με θεσμοθετημένη βάση την κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη και αλληλεγγύη.

«Η Ελλάδα, για πρώτη φορά με αυτή την κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική. Δεν συμφώνησε στον Κανονισμό του Δουβλίνο-3. Δεν συμφώνησε στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Θεωρούμε ότι αυτό το κριτήριο είναι ένα λανθασμένο κριτήριο» δήλωσε ο κ. Δένδιας.