current views are: 3

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:55

Συνάντηση Βενιζέλου με τον αλβανό αντιπρόεδρο

Με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi) συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 14:55’
αρθρο-newpost

Με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi) συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi) συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν αμφότερες οι κυβερνήσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και στη διμερή ελληνοαλβανική συνεργασία, που είναι «χρήσιμη, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά γενικότερα για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία του Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας, της συμμαχικής σχέσης των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου είναι πλέον μέλος η Αλβανία και της προοπτικής ένταξής της στην ΕΕ, άρα και της ετοιμότητάς της να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Αλβανός ομόλογός του θα καταβάλλει, από πλευράς του, όλες τις προσπάθειες που είναι αναγκαίες, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά που συζητήθηκαν στα Τίρανα από τον κ. Βενιζέλο, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Αλβανό υπουργό των Εξωτερικών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη για ενεργειακά θέματα, όπως για την κατασκευή και αξιοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, την παραγωγή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις διασυνδέσεις των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αφορά και γενικότερα την περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων, όπως και το ότι είναι στη διάθεση της γείτονος όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Eυρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.


σχετικα αρθρα