Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η αδυναμία αλλαγής πολιτικής ρότας απομακρύνει το σενάριο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και αναγκάζει τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να αναζητήσουν αλλού εφεδρείες καθώς ακόμη κι αν περάσει αναίμακτα ο νέος φόρος ακινήτων, η δικομματική κυβέρνηση θα κινείται εφεξής στα όρια... θραύσης.

Η πρόταση Μπακογιάννη για νέο γάμο με τη ΔΗΜΑΡ μπορεί μεν να μην ενόχλησε το Μαξίμου, καθώς η πρώην υπουργός δεν αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό, ωστόσο άνοιξε δημοσίως μία συζήτηση που διεξάγεται καιρό στο παρασκήνιο. Η άρνηση του Φώτη Κουβέλη αλλά και η... σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με τα σενάρια αλλαγής Πρωθυπουργού (σ.σ. που όσοι γνωρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά ξέρουν πώς δεν έχουν περιθώριο υλοποίησης) ήρθαν απλώς να δώσουν διαστάσεις πολιτικού θρίλερ σε μία πραγματική, πάντως, αγωνία των δύο πολιτικών αρχηγών.

Οι συζητήσεις για το ποιοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θεμέλια στήριξης της κυβέρνησης (σ.σ. η αντιπολίτευση προφανώς θα τους χαρακτήριζε «δεκανίκια») δίνουν και παίρνουν στα πολιτικά γραφεία, ωστόσο κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι οι όποιες εξελίξεις θα παραπεμφθούν για το... σωτήριο 2014. «Ουδείς εκ των βουλευτών που βρίσκονται σήμερα εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να έρθουν για να ψηφίσουν το φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς ή τον προϋπολογισμό... αυτό είναι ένα ποτήρι που θα πρέπει να το πιούμε μόνοι μας» σημειώνει έμπειρο πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή η απορρόφηση του συνόλου του πρωθυπουργικού επιτελείου με τα της τρόικας λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να αρχίσουν οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη κι αν ο, διαγραφείς από τη ΝΔ, κ. Γ. Κασαπίδης επιθυμούσε να επανακάμψει στο κόμμα, με αφορμή την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ουδεμία ουσιαστική ζύμωση έγινε, πέραν των ατομικών πρωτοβουλιών κάποιων βουλευτών. Σε επίπεδο σεναρίου, που πάντως εδράζονται σε πραγματικά πολιτικά δεδομένα, είναι και όσα γράφονται για τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κόμμα του Πάνου Καμμένου που εμφανίζει σημαντικά προβλήματα συνοχής. Η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει με ζέση ο αριστερόστροφος Νότης Μαριάς και στην οποία επενδύει την κυβερνητική του προοπτική ο κ. Καμμένος, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις στελεχών με δεξιές αναφορές. Οι περιπτώσεις των  Τέρενς Κουίκ και Παύλου Χαϊκάλη δεν είναι οι μόνες καθώς στο παρασκήνιο αναφέρονται δύο ακόμη στελέχη του κόμματος που εμφανώς δυσφορούν για όσα γίνονται.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι με την αντιπαράθεση περί μνημονίου να οξύνεται, αυτά τα στελέχη θα είναι πρακτικά αδύνατο να συνταχθούν ή να επιστρέψουν στη ΝΔ.

Αντιθέτως, άλλης φύσης είναι τα προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ. Αφορούν κυρίως το πρόσωπο Βενιζέλου και λιγότερο τη μνημονιακή γραμμή, χωρίς να την παραγνωρίζουν κιόλας. Η περίπτωση του κ. Μίμη Ανδρουλάκη είναι χαρακτηριστική καθώς θεωρείται ένας εξ αυτών που θα μπορούσαν να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση, αν και στην τελευταία συνεδρίαση απήχε. Το ίδιο ακούγεται και για τους κ.κ. Ανδ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που βρίσκονται σε τροχιά προσέγγισης με τον Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα, όπως άλλωστε και η ΔΗΜΑΡ...