Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Λάβρος κατά συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, στην εκδήλωση για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε κριτική και αυτοκριτική για συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές που αφορούν στο νόμο για τις οφειλές σε βάρος του Δημοσίου (όπου χαρακτήρισε συνταγματικά ανεπίτρεπτο να φυλακίζεται κάποιος απευθείας για μία μηδαμινή οφειλή) αλλά και για την προωθούμενη ρύθμιση για την ισχύ των προσωρινών δικαστικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της κριτικής του αυτής χαρακτήρισε ατελέσφορη τη δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει το μνημόνιο: «Ψηφίσαμε διατάξεις (σ.σ. στη Βουλή) που έπρεπε να ψηφιστούν, αλλά αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης μας. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μετακυλήσει στη Δικαιοσύνη το βάρος για την αποκατάσταση του Δικαίου». 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ρήση αυτή του πρώην υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από τους δικαστές με μία δικαστική λειτουργό να παίρνει τον λόγο και καταχειροκροτούμενη επεσήμανε στον κ. Παυλόπουλο πως αυτός και οι συνάδελφοί του ψήφισαν τα μέτρα αυτά και τον ρώτησε εάν ζητά από τους δικαστές να κηρύσσουν όλες τις σχετικές αποφάσεις αντισυνταγματικές.

«Σε μας πετάτε το μπαλάκι κ. Παυλόπουλε;» είπε, με τον βουλευτή να απαντά πως «γι' αυτό έκανα λόγο για αυτοκριτική. Θεωρώ πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε  δικαστικού λειτουργού πάνω από όλα να βάλει το Δίκαιο και την εφαρμογή του Συντάγματος».