«Έχουν γίνει θεαματικά βήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ήδη έχει κερδηθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ευοίωνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας από το βήμα της απογευματινής συνεδρίασης του συνεδρίου Exports Money Conference 2013.

Ο κ. Κούρκουλας, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που ανέφερε ότι θα μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση στο ελληνικό ζήτημα. «Σύντομα θα προτείνουμε, είπε ο υφυπουργός, θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το ρόλο των εμπορικών και οικονομικών υπαλλήλων στις πρεσβείες μας. Επίσης, μέσα από την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ζητήματα, όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική».

Στο 50% του εγχώριου ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δ. Λακασά. Ο στόχος αυτός είναι απόλυτα ρεαλιστικός σύμφωνα με τον κ. Λακασά και μπορεί να επιτευχθεί με αιχμές του δόρατος τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η χώρα μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή η εξωστρέφεια «παράγει» το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 45%, όπως ανέφερε ο κ. Λακασάς.

Ο κ. Λακασάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Ελλάδας είναι να προέρχεται το 50% του ΑΕΠ της από την εξωστρέφεια μέχρι το 2020. Τόνισε επίσης ότι ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός δεδομένου ότι το σημερινό ποσοστό βρίσκεται ήδη στο 27%, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι στο 45%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χ. Τσαρδανίδης αναφέρθηκε στην αντίφαση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, να υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία στη θεσμική αναδιοργάνωση και ταυτόχρονα να υπάρχει μεταρρυθμιστικός πυρετός «όμως χωρίς συγκεκριμένη στόχευση».