Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Σε δύο σκέλη θα εστιαστεί η ελληνική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και την τρόικα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και να τερματιστεί η αβεβαιότητα, την οποία στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν επικίνδυνη για την Οικονομία

Το πρώτο σκέλος αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές και το δεύτερο στο δημοσιονομικό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, να πάει ο κ. Στουρνάρας στις 9 Δεκεμβρίου στο Eurogroup έχοντας να επιδείξει αρκετά, ώστε να μπορέσει να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και να επικεντρωθεί στα μεγάλα ζητήματα που καίνε την Ελλάδα, δηλαδή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την διευθέτηση του χρέους. 

Στα διαρθρωτικά, έγινε μεγάλη προσπάθεια τις τελευταίες μέρες να καλυφθεί η απόσταση με την τρόικα και τώρα είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της, ενώ ως πρόσφατα τα μισά από τα προαπαιτούμενα ήταν ανοικτά. Παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα ανοικτά τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή οι πλειστηριασμοί ακινήτων και το μέλλον των ΕΑΣ. Το τελευταίο ζήτημα είναι και το πλέον κρίσιμο αφού οι τροϊκανοί ουδόλως αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να διατηρείται στη ζωή μια βιομηχανία που παράγει ελλείμματα, δεν σώζεται και που κατά την άποψη τους δεν είναι και κρίσιμη για το μέλλον της χώρας.

Ήδη τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Οδό Νίκης αντιλαμβάνονται ότι για να μην τα σπάσουν, δεν θα μπορούν να τα έχουν όλα και έχουν αρχίσει να διερωτώνται, ποια θυσία θα μπορούσε να προκαλέσει την μικρότερη ζημιά. Την πολιτική ζημιά πάντως δεν θα την αποφύγει η κυβέρνηση, γιατί αν θυσιαστούν τα ΕΑΣ η κ. Γεννηματά δύσκολα θα παραμείνει στη θέση της, για το Μαξίμου όμως αυτό είναι μικρότερο κόστος από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. 

Πιο ρόδινα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά, όπου τις δύο πλευρές χωρίζει πια μια απόσταση 300 περίπου εκατομμυρίων, χωρίς πάντως να λαμβάνεται υπόψη ότι η συμφωνία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ανοίγει μια τρύπα τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. 

Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο κ. Στουρνάρας έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα έσοδα, με στόχο να συναντηθεί με τις πολύ επιφυλακτικές εκτιμήσεις της τρόικας, θεωρεί όμως ότι μπορεί να καλύψει ένα μέρος του κενού με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που εκτιμάται και θα αποτυπωθεί στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού σχεδόν διπλάσιο από ότι στο προσχέδιο δηλαδή στα 680 εκατ. ευρώ. 

Επίσης ένα ακόμα μέρος του κενού αναμένεται να καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Οι διαφορές στα δημοσιονομικά πάντως θα πρέπει να καλυφθούν χοντρικά μέσα στην εβδομάδα, αφού ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δεν κρίνει σκόπιμο να τραβήξει την κόντρα στα άκρα και να καταθέσει προϋπολογισμό, στα βασικά μεγέθη του οποίου θα έχει καταγραφεί ανοικτή διαφωνία της τρόικας

Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης πάντως  αποτελεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, την επόμενη εβδομάδα και η συνάντηση του με την Άνγκελα Μερκελ, στην οποία θα προσπαθήσει να εξηγήσει πόσο εύθραυστο είναι το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα και πόσο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα για την κυβερνητική συνοχή, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε νέα μέτρα. Τα μηνύματα ως τώρα από αυτό το μέτωπο είναι ανάμεικτα, οι Γερμανοί δυσφορούν πάντα με την ελληνική ασυνέπεια απέναντι στην τρόικα, δεν θα ήθελαν όμως να βρεθούν και απέναντι στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Η προσέγγιση που επιχείρησαν με τον κ. Τσίπρα άλλωστε απέτυχε και πλέον η αντιπολίτευση στην εξουσία θεωρείται «ατύχημα» και απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο.