Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη:

«Σήμερα ο Ελληνισμός αποχαιρετά έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ιστορίας του.

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες των Κυπρίων αδελφών μας για την απελευθέρωση της Νήσου και τους αγώνες που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υπήρξε πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στυλοβάτης της Συνταγματικής νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποχωρεί και τον αποχαιρετούμε με τιμή, με σεβασμό, με συγκίνηση. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προάσπιση των δικαίων της Κύπρου. Αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της. Βίωσε τις πιο σκληρές και δύσκολες στιγμές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτησε ψηλά την σημαία του αγώνα της Κύπρου, με αξιοπρέπεια, δυναμισμό, κύρος και υπερηφάνεια.

Τον διέκρινε η σύνεση, η σοφία, ο ρεαλισμός, η άδολη αγάπη για την αγαπημένη μας Κύπρο και σήμερα “φεύγει” με την ικανοποίηση ότι υπήρξε ένας χρήσιμος, δημόσιος άνδρας.

Όλοι οι Έλληνες του το αναγνωρίζουμε και τον ξεπροβοδίζουμε προς την τελευταία του κατοικία, με σεβασμό και αναγνώριση της σπουδαίας του συνεισφοράς και η Ιστορία δικαίως τον κατατάσσει στο Πάνθεον των Μεγάλων Ελλήνων.

Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου και τα συναισθήματά μου από την Αμερική, που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, με τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά και με τους δικούς του ανθρώπους, την οικογένειά του, που  όσο και αν ο Γλαύκος Κληρίδης, έκλεισε το βίο του πλήρης ημερών, δεν παύουν από το να νιώθουν το βαθύ και βαρύ συναίσθημα αυτού του αποχωρισμού.

Θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς όλους τους αδελφούς Κυπρίους, στον κυπριακό ελληνισμό. Θα τον τιμούμε, θα τον σεβόμαστε, αναγνωρίζοντάς του την μεγάλη του συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια.

Είναι κρίμα που έκλεισε τα μάτια του χωρίς να δει να πραγματώνεται το όνειρο το δικό του, το όνειρο όλων των Ελλήνων, όλου του κυπριακού ελληνισμού, για μια Κύπρο ενωμένη, αδιαίρετη, υπερήφανη, που θα πορεύεται το νέο της ευρωπαϊκό δρόμο, μέσα σε περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, απέναντι στην κληρονομιά που μας άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης και έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης μας για την ανεκτίμητη εθνική του προσφορά».