Για πρόοδο στην προσπάθεια απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, «η οποία δεν κινείτο με καλούς ρυθμούς», έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός αποκάλυψε ότι μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες και δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία και διαβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει. Επίσης, θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό.

«Υπήρχε μια ομερτά που τώρα σπάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  σημειώνοντας πως περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σχεδιάζεται ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. «Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό» υπογράμμισε.

Ως προς τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα».

«Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. «Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος.