Εξακόσιοι σαράντα πέντε αξιωματικοί από δώδεκα χώρες συμμετείχαν στην  δημιουργία μετακινούμενων Νατοϊκών στρατηγείων στον Ελλαδικό χώρο.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε χτες η άσκηση Gordian Knot 2013 του Στρατηγείου NRDC GR η οποία  είχε ξεκινήσει πριν από δέκα μέρες στην περιοχή της Ασσήρου Θεσσαλονίκης.

Προβλέπονταν η ανάπτυξη Σταθμών Διοικήσεως (DEPEX/ COMMAND POST EXERCISE) με  σκοπό τη περαιτέρω βελτίωση των Επιχειρησιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της προετοιμασίας για την αξιολόγησή του ως Στρατηγείο Ταχείας Ετοιμότητας της Δομής Δυνάμεων (NFS) του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο της Άσκησης βασίστηκε σε μια υποθετική κρίση σε μία φαντατική περιοχή του κόσμου και η αποστολή του NRDC GR HQ ήταν η ανάπτυξη  και εκτέλεση επιχειρήσεων με εντολή (mandate) των Ηνωμένων Εθνών.

Χτες που ήταν η τελευταία ημέρα της άσκησης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της  διακεκριμένοι επισκέπτες όπως , ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου Ναύαρχος Dragan SAMARDIC, ο Διοικητής του Συμμαχικού Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνης Αντιστράτηγος Frederick Ben Hodges, ο Βοηθός Επιτελάρχου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος  Erdal OZTURK, ο Διοικητής του MNC NE Αντιστράτηγος Boguslav SAMOL, ο Υποδιοικητής του NRDC TR Υποστράτηγος Antonio SATTA, Πρόξενοι ξένων  χωρών στη Θεσσαλονίκη και εκπρόσωποι Συμμαχικών χωρών και Στρατηγείων του ΝΑΤΟ.

Γ.Κοκ.

TAGS