Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Λένε ότι ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται... Τι γίνεται όμως με μια «κυοφορούμενη» συνεργασία και μάλιστα δύο φαινομενικά τουλάχιστον εκ διαμέτρου αντίθετων κομμάτων.

Το φλερτ ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ μήνες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και αντάλλαξαν αντιμνημονιακές απόψεις και σκέψεις, με αφορμή τις εξελίξεις τότε στην Κύπρο

Και μπορεί να ξεκαθάριζαν πως «τους χωρίζουν πολλά» με σημαντικότερη κόκκινη γραμμή την μεταναστευτική πολιτική ωστόσο είχε μπει το πρώτο «λιθαράκι» για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. 

Από τότε δεν έγινε κάποια θεαματική κίνηση από καμία από τις δύο πλευρές  ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρχε κοινοβουλευτική σύμπλευση. 

Τα σενάρια ωστόσο φούντωσαν από την  προ ημερών δημόσια δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έκανε λόγο  για αντιμνημονιακό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

«Θα έχουμε συνάντηση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο για ενδεχόμενη συνεργασία σε επίπεδο δήμων» σημείωνε ο κ. Μαριάς και τα όργανα άρχιζαν. 

Της δήλωσης είχε προηγηθεί και το κοινό μέτωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή στα «κάγκελα» της ΕΡΤ, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.  

Από πλευράς ΑΝΕΛ οι Τέρενς Κουίκ και Παύλος Χαϊκάλης είναι αυτοί που ανθίστανται στο ενδεχόμενο συνεργασίας ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ενστάσεις με τον Πέτρο Τατσόπουλο να δηλώνει αρχικά πως θα αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου εάν συμβεί κάτι τέτοιο. 

Παρ'όλα αυτά επίσημα από τα δύο κόμματα ούτε επιβεβαιώθηκε αλλά και ούτε διαψεύστηκε το σενάριο με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη να διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα αλλά τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την στήριξη ενός υποψηφίου από τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την στιγμή που αυτός θα ανταποκρινόταν  στο προφίλ  του υποψηφίου που θα ήθελε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ίσως η κατά περίπτωση -δήμο συνεργασία των δύο κομμάτων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης προετοιμάσουν το έδαφος για μια ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να προδιαγραφεί παρά μόνο να «γεννηθεί» από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα και τις ανάγκες που αυτό θα δημιουργήσει.