Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον Πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα του Σαββάτου, ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. 

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι στις 12.00 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει και ο υπουργός Οικονομικών ώστε σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει καλύτερη προετοιμασία στα υπό εκκρεμότητα θέματα. 

Πιθανότατα η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών να πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας ενώ δεν αποκλείεται η προγραμματισμένη  συνάντηση να αναβλήθηκε λόγω των εκδηλώσεων και την πορεία για το Πολυτεχνείο. 

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουνάρας δήλωσε πως το ύψος του δημοσιονομικού κενού είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως η αναβολή της συνάτησης με την τρόικα αποφασίστηκε λόγω των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. 

Μετά το Eurogroup της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει, έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, συμφωνία για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο,καθώς, στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Επιπλέον για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με μέτρα λιτότητας. 

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί επακριβώς μετά από τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή μπορεί να προέλθει από:

-Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής (η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος, από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε 250- 300 εκατ. ευρώ)

-Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και της φορολογικής διοίκησης (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ)

-Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία παρέκκλιση, στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύμφωνα με την τρόικα, το όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ)

-Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων

-Τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παραμένουν, επίσης η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.