Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τη συμφωνία να τραβήξουν το σχοινί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μην υποκύψουν στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται για νέα μέτρα έχουν καταλήξει οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε αποκαλύψει το newpost. Αυτή την ώρα έχουν μια κρίσιμη έκτακτη συνάντηση στο Μαξίμου για χαράξουν την κοινή γραμμή στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Κι αυτό γιατί πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θέματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένουν ανοιχτά. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε «τεντωμένο σχοινί», καθώς σημαντική απόσταση χωρίζει την κυβέρνηση από την τρόικα έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του δημοσιονομικού κενού.

Το παρών δίνουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα για τη Δευτέρα μετατίθεται τελικά η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς τα κυριακάτικα ραντεβού τόσο του Γ. Στουρνάρα όσο και του Γ. Βρούτση αναβλήθηκαν.

Η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές για κρίσιμα ζητήματα παραμένει. Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να λάβει μέτρα διαρθρωτικά μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014, όχι όμως οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Εκτός από το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των Ταμείων μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, οι νέες παρεμβάσεις σε Υγεία και της Παιδεία αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του δημοσίου που θα έπρεπε να το εφαρμόζουν.

Εν τω μεταξύ κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Α. Σαμαράς με την Α. Μέρκελ.

Πάρα τις προσπάθειες να δικαιολογηθούν οι αναβολές των συναντήσεων το κλίμα είναι εκρηκτικό, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα ανέβαλε ραντεβού της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση και χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

Τα μεγάλα «αγκάθια» της συζήτησης με την τρόικα αποτελούν το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα αυτή τη στιγμή ανεβάζει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί με την τρόικα να ζητεί πλήρη απελευθέρωση και την κυβέρνηση να θέλει την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, διαφωνία υπάρχει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά ζητεί να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ενώ η τρόικα θέλει να εξυπηρετούν μόνο τον ελληνικό στρατό.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει  για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να ορίσει ένα μέλος του ΤΑΙΠΕΔ σε υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.

Παράλληλα θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 250 εκατ. καθώς το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων για το 2014 δημιουργεί μια νέα "τρύπα" στα προσδοκώμενα έσοδα.

Για τις δομικές αλλαγές, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στην άσκηση κλειστών επαγγελμάτων.

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έγινε εφ όλης της ύλης συζήτηση και η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε οριζόντια μέτρα».

Πήγες από το Υπουργείο Οικονομικών έλεγαν  ότι «τα μέτρα με την τρόικα θα κλείσουν όλα πακέτο. Οχι ένα-ένα αλλά συνολικά». Μάλιστα συμπλήρωναν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση.