current views are: 2

17 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση08:41

«Άνοιγμα» Τσίπρα προς τους επίδοξους κυβερνητικούς «αντάρτες»

Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μέρος συνέντευξής του στην εφημερίδα «Αυγή» υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», και ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα.

Δημοσίευση 08:41’
αρθρο-newpost

Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μέρος συνέντευξής του στην εφημερίδα «Αυγή» υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», και ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα.

Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μέρος συνέντευξής του στην εφημερίδα «Αυγή» υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», και ανοίγει «παράθυρο» συνεργασίας με όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφος της Θεοδώρας Τζάκρη υπέρ της πρότασης μομφής «διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη».

«Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές καλούνται όχι μόνο να είναι μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

«H εικόνα του Αντώνη Σαμαρά δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε τον θεσμό του πρωθυπουργού» είπε, σχολιάζοντας την πρόσφτη ένταση στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση «θα μας βρει μπροστά της ουκ ολίγες φορές στο επόμενο διάστημα: στον προϋπολογισμό, στον φόρο ακινήτων, στην εξεταστική για τα υποβρύχια, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου» και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο κοινοβουλευτικός κανονισμός προκειμένου να μπει ένα τέλος στην επαίσχυντη πολιτική των Μνημονίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος είναι ήδη προφανής και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 178 βουλευτές και δεν έχει πλέον περισσότερους από 154, κι αυτούς «με πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Η δέσμευση της «επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου» και της «απαγκίστρωσης», με τις οποίες κέρδισαν τις εκλογές του Ιουνίου του ’12, αποδείχτηκε ωμό και κυνικό ψέμα, σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέντευξη, το δεύτερο μέρος της οποίας θα δημοσιευτεί την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς, τα οποία θα αφορούν την αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει ο λαός, από Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας που θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, τον έλεγχο των απολύσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου, καθώς και δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα δηλώνει ότι οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και θα αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Σήμερα έχουμε ένα παγκόσμιο παράδοξο. Τις τράπεζες να τις ανακεφαλαιοποιεί ο Έλληνας φορολογούμενος που χρεώνεται τα δάνεια και τα χρέη, αλλά να τις διοικεί η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία που τις φαλίρισε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες – ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές. Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη».

Προτεραιότητα θα είναι ακόμη η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Παράλληλα, θεώρησε «τιμή» την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


σχετικα αρθρα