Μαραθώνιες ήταν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ενόψει της συνάντησης το πρωί της Δευτέρας.

Τελευταίος, έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες διαβουλεύσεων αποχώρησε από το Μέγαρο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα».

Σε ερώτηση για το εάν έχουμε πειστικά διαπραγματευτικά χαρτιά ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Πάντα. Δουλεύουμε σκληρά. Σήμερα είμαστε από το πρωί εδώ».

Για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων σημείωσε πως «αυτό είναι θέμα του κ. Βρούτση. Δεν έχουμε κάποιο ζήτημα ανοιχτό αυτή τη στιγμή. Τα κουβεντιάζουμε μόνο» όπως και αυτά των πλειστηριασμών κα ιτων αμυντικών βιομηχανιών.

Για το από πού θα είναι βασική δεξαμενή για τα 1,3 εκατ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι «είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι θέματα διαρθρωτικά, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους».

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία».

Βενιζέλος: Όχι σε μέτρα, θα προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές

Εξερχόμενος, ο κ. Βενιζέλος -αποχώρησε νωρίτερα για να μεταβεί στις Βρυξέλλες, για το το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.- δήλωσε ότι «η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: "όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε"». 

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» και συμπλήρωσε ότι εδώ πρέπει να αναγνωριστεί και η «τεράστια επιτυχία που είναι πρωτοφανής», δηλαδή, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%». «Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», πρόσθεσε και επισήμανε ότι φυσικά όλοι αυτοί οι στόχοι είναι στόχοι που απορρέουν από τη βιωσιμότητα χρέους.

Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ καθαρό το μήνυμα της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το ζήτημα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπογράμμισε ότι «θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα» αυτό που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού. Επιπλέον, ανέφερε ότι ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν τώρα. Ακόμα συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα του ειδικού φόρου ακινήτων, για τον οποίο, όπως επισήμανε, "έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων", για να προσθέσει ότι και η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων, διότι, όπως συμπλήρωσε, έχουν γραφτεί και πράγματα ανακριβή.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξετάστηκε επίσης διεξοδικά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και εκείνο του υπουργείου Εργασίας, για το οποίο τόνισε ότι αφορά σε διαρθρωτικά μέτρα, διαφάνειας, είσπραξης.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή «η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικών».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει και άλλα διαρθρωτικά μέτρα «που είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή για την κοινωνία γιατί είναι μέτρα που οδηγούν στη μείωση των τιμών».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι «στόχος είναι
τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”
».

Ο υπουργός Εργασίας, από την πλευρά του τόνισε ότι «είμαστε κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα στις 09:00 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τρόικας, σύσκεψη που αναβλήθηκε κατά μία ημέρα.