Η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας δεν είναι σύγκρουση, αλλά επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων εκτιμά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην Real News, και τις εντάσσει στο πλαίσιο συνολικότερων ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας και ΔΝΤ-ευρωζώνης που εκδηλώνονται και στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα, ανεξαρτήτως της μορφής που θα πάρουν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, εκτίμησε ότι «κανένας δεν τις θέλει αυτή τη στιγμή, ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλλον τις ζητά εκ του ασφαλούς και για να κρατά συσπειρωμένο ένα ακροατήριο ψηφοφόρων του εν αναμονή πιθανών εκλογών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ μετεκλογικά, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το κόμμα «δεν θα γίνει το «κερασάκι» σε μια κυβέρνηση για να εκθειάζει τον Ομπάμα, την ΕΕ και τις προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος και την πορεία της οικονομίας».

«Έτσι όπως είναι η κατάσταση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, μόνο μια μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για μια διακυβέρνηση που ο λαός θα είναι στην εξουσία. Και εκεί το ΚΚΕ θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τις οποίες συνέδεσε με τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων.

Σχολιάζοντας με την πρόταση εξεταστικής για τα Ναυπηγεία, είπε ότι το ΚΚΕ θα την εξετάσει επισταμένως αν και γενικά ψηφίζει τέτοιες προτάσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα, καθώς «σπάνια η αλήθεια βγαίνει στο φως μέσα από τέτοιες επιτροπές».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ φοβάται «ανώμαλες εξελίξεις σαν τα «πέτρινα χρόνια» του παρελθόντος», ο κ. Κουτσούμπας αφενός μεν είπε ότι «κόμμα παντός καιρού σημαίνει ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, ικανό να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης», αφετέρου δε πρόσθεσε «εάν εννοείτε φασιστική ή άλλη οπισθοδρόμηση, είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι το τοπίο με την Χρυσή Αυγή μπορεί να το καθαρίσει μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα παλεύοντας ενάντια στο σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό-ναζισμό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα δεν εφησυχάζει από τις δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ΧΑ «επειδή ξέρουμε πως η ΧΑ είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος, το οποίο ανάλογα με το πώς το βολεύει μια θα την «ξαμολάει», θα την ανέχεται και μια θα τη «μαζεύει».

Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές είπε ότι «η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, που δεν προϋποθέτει πλήρη συμφωνία με το κόμμα, μπορεί να δυναμώσει τη Λαϊκή Συμμαχία που είναι σήμερα η πιο πλατιά ενωτική πρόταση συμμαχίας, όπου συσπειρώνονται όλοι, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν μέχρι χτες».

Τέλος, σε σχέση με τους εργαζόμενους στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η σχετική ερώτηση αφορά «στην υλοποίηση του καταστατικού που πρόσφατα ψηφίστηκε απ' τη συντριπτική πλειοψηφία (98%) των κομματικών μελών στην προσυνεδριακή διαδικασία και ομόφωνα από το ίδιο το Συνέδριο».

«Κατανοούμε τη δυσκολία κάποιος, που δεν έχει σχέση με τις αρχές λειτουργίας του κόμματος, με τις αξίες και τα ιδανικά του, να καταλάβει ότι τα στελέχη και μέλη του Κόμματος, όπως είναι και οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, τη μοναδική σύμβαση που εθελοντικά έχουμε υπογράψει και ανανεώνουμε κάθε μέρα με τη στάση μας, είναι η σύμβαση με τους σκοπούς του Κομμουνιστικού Κόμματος» κατέληξε, ο κ. Κουτσούμπας.