Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Κόκκινο πανί» είναι για το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος - όπως λένε- χαράσσει την δική του στρατηγική σε σχέση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η δήλωση του κ. Χατζηδάκη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται» ερέθισε την Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκει πίσω από την εν λόγω αναφορά μία μεγάλη ειρωνεία καθώς οι φτωχοί εκ των πραγμάτων μόνο και μόνο λόγω της εισοδηματικής τους κατάστασης έχουν χιλιάδες λόγους για να φοβούνται.

Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει λόγους να διαφωνεί κι επί της ουσίας της δήλωσης του υπουργού που περιόρισε την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας στα φτωχά στρώματα, την ώρα που μία ώρα νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε ως κόκκινη γραμμή την προστασία των σπιτιών των φτωχών αλλά και μεσαίων νοικοκυριών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν για την τροπή της υπόθεσης με τους πλειστηριασμούς κι αυτό δεδομένου του κλίματος που έχει καταγραφεί στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας εάν η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν οδηγήσει σε μία συμφωνία για παράταση της προστασίας τότε ενδεχομένως να μετρήσει κι άλλες απώλειες στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, το θέμα όμως είναι ποια θα είναι η πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης και επίσης σε ποιο βαθμό θα λάβει υπόψη του τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα είναι εάν το υπουργείο διατηρήσει ή όχι το όριο των 200.000 ευρώ από οφειλή στις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια ως μέτρο για την προστασία όσων αδυνατούν να τα αποπληρώσουν ή εάν θα καθορίσει εισοδηματικά κριτήρια για το πότε θα μπορούν να γίνονται κατασχέσεις.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και σε ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταθέσει και οι βουλευτές τις προτάσεις τους.