Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κοινοβουλευτική ομάδα συγκαλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τετάρτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και στην πρόσκληση που απηύθυνε, σε βουλευτές του κόμματος που σκέφτονται να καταψηφίσουν τα επόμενα νομοσχέδια.

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις διαθέσεις βουλευτών. Μπορεί η απόφαση της κας Τζάκρη να ήταν αναμενόμενη ωστόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρατηρούν με πολλή μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις βουλευτών.

Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις του κυρίου Νίκου Σιφουνάκη ο οποίος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν κάποιες κινήσεις βουλευτών που καλοβλέπουν μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ ,περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «άναψε» κανονικά.

Αυτό που παρατηρούν αρκετοί είναι ότι «δεν μπορούμε να λέμε ναι σε συνεργασία με τη ΝΔ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι αρκετοί βουλευτές που βλέπουν πως «τελειώνουν» πολιτικά καθώς καταγράφεται η ολοένα και αυξανόμενη πτώση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και ψάχνουν να βρουν τους τρόπους που θα τους κρατήσουν στην ενεργό πολιτική ζωή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένο σε αρκετά κομμάτια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις και αναλόγως θέματος τέμνονται κιόλας.

Υπάρχουν εκείνοι που υπερασπίζονται με πάθος την επιλογή της συγκυβέρνησης με  τη ΝΔ.

Υπάρχουν εκείνοι που βρίσκονται απέναντι αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά στην παρούσα φάση.

Υπάρχει ένα άλλο κομμάτι που θα ήθελε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως υπάρχει και το κομμάτι που επιθυμεί συνεργασία και συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ.

Όλοι αυτοί τώρα χωρίζονται σε υποσύνολα μέσα από τα οποία κάποιοι θέλουν να μείνει ο Βενιζέλος γιατί δεν βλέπουν εναλλακτική πρόταση, εκείνοι που θέλουν να φύγει ο Βενιζέλος και να περάσει το κόμμα στα χέρια της νεότερης γενιάς, εκείνοι που θέλουν μεταβατικό πρόεδρο ένα από τα ιστορικά στελέχη, εκείνοι που θέλουν να επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου και τέλος όσοι βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία μόνο από τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με αρχή τη συσπείρωση στις ευρωεκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή κάτι ανάλογο πάντως όχι ως ΠΑΣΟΚ.