Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Με εξαιρετική προσοχή παρακολουθούν στον Περισσό τις εξελίξεις που σημειώνονται στην πολιτική σκηνή. Από τα στελέχη του κόμματος δεν διαφεύγουν οι κινήσεις που σημειώνονται από διαφορετικές «κατευθύνσεις» αλλά έχουν κοινό παρονομαστή: την διατήρηση σε πρώτη φάση και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος σε δεύτερη και οριστική φάση.

Στελέχη του ΚΚΕ φέρεται να μην εξεπλάγησαν από την πρόταση να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα , και στο βάθος να φαντάζει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης χωρίς εκλογές, από πρόσωπα  που θα μπορούσαν να παίξουν «τον ξαναζεσταμένο ρόλο μιας τύποις κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Ταυτόχρονα παρακολουθούν το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή της Θ.Τζάκρη και την διαφοροποίηση των Κ. Σκανδαλίδη, Μ. Κασσή, Θ. Μωραϊτη, όπως και τις κινήσεις, αν και μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται περιθωριακές για την «ανασύσταση της κεντροαριστεράς».

Για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι «ο κ. Βενιζέλος μέσω της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε νέα κυβέρνηση ελπίζει να διασωθεί, όμως λογαριάζει χωρίς το  ξενοδόχο». 

Και σε αυτή την περίπτωση «ξενοδόχος» είναι ο Φ. Κουβέλης οποίος έσπευσε να «κλείσει» τα σενάρια αυτά αν και στελέχη του κόμματος  «άφηναν ανοικτό, έστω και αμυδρά, αυτό το ενδεχόμενο».

Η προσέγγιση ηγετικών στελεχών  συγκλίνει ότι «όλα αυτά έχουν στόχο να μην αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, αλλά να διασφαλιστεί η διαδοχή του συστήματος με όσο το δυνατόν λιγότερο πολιτικό κόστος, για τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου». 

Στο παιχνίδι αυτό τοποθετούν και «τα συγκροτήματα του αστικού τύπου», τα οποία ποντάρουν όλα τα λεφτά τους στη διατήρηση «του υπάρχοντος συστήματος». 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον Περισσό είναι η επαναδραστηριοποίηση της Ντ. Μπακογιάννη.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι η βουλευτής της Ν.Δ., «δεν προβαίνει ποτέ σε ενέργειες τις οποίες δεν έχει σταθμίσει εκ των προτέρων», ενώ ταυτόχρονα δεν παραβλέπουν ότι αυτή καθαυτή  η πρόταση προκάλεσε την «οργή» κύκλων του  Μαξίμου.  Και παράλληλα  παρακολουθούν τις κινήσεις των «καραμανλικών» βουλευτών, οι οποίοι παρά τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού δείχνουν τάσεις «αποστασιοποίησης απο την ηγεσία του κόμματος»

«Μάλλον ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του» εκτιμούν στον Περισσό, και συμπληρώνουν «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πλέον κρέμεται σε μια κλωστή άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», επιμένοντας ότι «έχουμε ευθύνη να καθοδηγήσουμε την εργατική τάξη να οργανώσει αγώνες με προοπτική», και ευελπιστούν ότι η συγκρότηση της  Λαϊκής  Συμμαχίας.

Στο κλίμα αυτό δεν προκαλεί εντύπωση η σχεδόν καθημερινή επίθεση κατα του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχουν αναγορεύσει ως τον εταίρο του νέου διπολισμού, του οποίου «ο βασικός πυρήνας αποτελείται απο οπορτουνίστικες δυνάμεις που εγκατέλειψαν το ΚΚΕ σε διάφορες φασεις της ιστορίας». 

Το νέο στοιχείο που προστίθεται είναι η επίθεση κατα της «Αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειωνόταν σε άρθρο του Ριζοσπάστη «αυτό που κρύβει βεβαίως ο Π. Λαφαζάνης και οι λοιποί της πτέρυγάς του είναι ότι ενώ διαφωνούν σε πολλά... συμφωνούν σε ένα και καθοριστικό, στη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ένα εκ νέου κομψό  όχι στην πρόταση περί συνεργασίας που συνήθως στελέχη της «Αριστερής πλατφόρμας» απευθύνουν στο ΚΚΕ, αλλά και μια ένδειξη ότι ο Περισσός προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.