Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Την εισαγωγή και καλλιέργεια σε κράτη μέλη της ΕΕ, του αμφιλεγόμενου γενετικά τροποποιημένου σπόρου καλαμποκιού με την ονομασία SmartStax, ενέκρινε η Κομισιόν, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Το SmartStax, του αμερικανικού κολοσσού Monsanto, που πλέον θα καταλήγει στο ελληνικό τραπέζι, είναι γενετικά τροποποιημένο, ώστε να παράγει έξι εντομοκτόνες πρωτεΐνες και είναι ανθεκτικό σε δύο ζιζανιοκτόνα. Στον σπόρο έχει προστεθεί ο αριθμός ρεκόρ των οκτώ διαφορετικών τεχνητών γονιδίων, με τον προηγούμενο μέγιστο αριθμό να μην ξεπερνά τα τρία.

Η θετική απόφαση ελήφθη παρά τα δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας το SmartStax ως ένα «επικίνδυνο τοξικό κοκτέιλ».

Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο: «Παρωδία η έγκριση, χωρίς επιστημονικά κριτήρια»

«Κατά την συνήθη της πρακτική η Κομισιόν ενέκρινε το γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο SmartStax, δίχως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφάλειας», προειδοποιεί μέσω του newpost.gr ο Μιχάλης Αντωνίου, Επικεφαλής ομάδας έρευνας στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής, του βρετανικού King’s College.

Κατά τους ειδικούς οι επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων, από τα εντομοκτόνα που παράγει το ίδιο το φυτό, σε συνδυασμό με τα υπολείμματα από τους ψεκασμούς, δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ.

 «Όχι μόνο δεν έχει γίνει η απαραίτητη 2ετής διατροφική μελέτη, για να καθοριστούν οι χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δεν έχουν γίνει καν βραχυπρόθεσμες μελέτες», επισημαίνει ο Δρ Αντωνίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα:

«Οι διαδικασίες μέσω των οποίων δόθηκε η έγκριση είναι χαοτικές. Παρωδία! Σε καμία περίπτωση επιστημονικές».

Μελέτη για αρουραίους που έτρωγαν Monsanto

Τουναντίον, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την καταστροφική επίπτωση της κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων, για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Το newpost.gr επαναφέρει την γαλλική έρευνα, κατά την οποία για πρώτη φορά πειραματόζωα (αρουραίοι) διατρέφονταν για πολύ καιρό με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα της Monsanto, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν μεγάλους καρκινικούς όγκους, να παρουσιάσουν πολλαπλές βλάβες στα όργανα και τελικά να πεθάνουν πρόωρα.

Η θέση του «μεταλλαγμένου» υπουργού μας

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και οι ελληνικές ΜΚΟ, που έχουν δηλώσει ότι περιμένουν την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την έγκριση που πήρε η «τοξική βόμβα» της Monsanto, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για πολύ…

Ο «μεταλλαγμένος υπουργός» Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαχρονικός λάτρης και υποστηρικτής των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχει δηλώσει έμπρακτα την υποστήριξή του στον αμερικανικό κολοσσό και μάλιστα εδώ και 14 χρόνια.