Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τα οξυμένα προβλήματα της οικονομίας και η ισοπεδωτική λογική του μνημονίου δημιουργούν τάσεις μέγιστης ανησυχίας και ανασφάλειας στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και αποδεικνύονται «έλος» μέσα στο οποίο βουλιάζουν έστω και οι όποιες μικρές επιτυχίες της κυβέρνησης, καταδικάζοντας τη ΝΔ, παρά την μικρή υπεροχή που εμφάνισε σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε κυριακάτικα φύλλα.

Το μείζον ζήτημα είναι ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ανεργία, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση γενικά σημαντικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας και εν γένει η πορεία της οικονομίας θεωρούνται το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η τελική έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των ευρημάτων των διαφόρων  μυστικών δημοσκοπήσεων που βρίσκονται στα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε γνώση του newpost.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να αντέχει και να κρατάει διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, αλλά η διαφορά των δυο κομμάτων είναι πολύ μικρή και κανείς δεν έχει σαφές προβάδισμα.

Παράλληλα, οι προσδοκίες της ΝΔ για καλυτέρευση του κλίματος φαίνεται να διαψεύδονται λόγω της αρνητικής εσωτερικής συγκυρίας, που επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα και εδραίωσε την πεποίθηση ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Η απάντηση βρίσκεται εύκολα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι η χώρα δεν θα βγει γρήγορα από το τούνελ και οι πολίτες πιστεύουν ότι η  καθημερινή ζωή επιδεινώνεται, και αυτό οδηγεί σε έντονη κοινωνική ανασφάλεια: πολλοί πλέον φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα μειωθούν περαιτέρω τα εισοδήματά τους.

Πρόσθετη αδυναμία για τη ΝΔ είναι η κόπωση του εκλογικού σώματος από την διακυβέρνηση της χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι στην εξουσία μόλις 16 μήνες. Η αδυναμία αλλαγής του μίγματος της πολιτικής επιδρά αρνητικά και ο πολιτικός χρόνος δεν μετράει όπως παλαιότερα.

«Μια εβδομάδα σήμερα, μπορεί να φαντάζει μακρά περίοδο για τους πολίτες εν μέσω μνημονίου» λένε όσοι έχουν εικόνα των κρυφών μετρήσεων.

Πάντως, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διατηρεί τομείς περιοχής και έχει ως βασικό όπλο της τον Αντώνη Σαμαρά που αντέχει, και επειδή υπάρχει ακόμη ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων, σε συνδυασμό με το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει και δεν καταφέρνει να δημιουργήσει ρεύμα, η ΝΔ μπορεί να δομήσει, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια στρατηγική ανάκαμψης.

Αυτή η ανάκαμψη θα κριθεί όμως και αυτή αποκλειστικά στο μέτωπο της οικονομίας και της συνακόλουθης δυνατότητας που παρέχει να αντιμετωπισθούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Αυτό προκύπτει από τις προτεραιότητες που θέτουν οι ερωτώμενοι για την επόμενη κυβέρνηση και από τη διαπίστωση ότι τα θέματα «υψηλής» πολιτικής δεν επηρεάζουν την εκλογική βάση όσο φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις.

Η ΝΔ ως βασική έκφραση του μνημονίου σήμερα έχει σαφές πρόβλημα, αλλά μεγαλύτερο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που εκλαμβάνεται από πολλούς ως λύση ανάγκης, και οι έρευνες καταγράφουν μια αναντιστοιχία εκλογικής και πολιτικής δυναμικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η όποια υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται περισσότερο σε μια γενικότερη επιθυμία κυβερνητικής αλλαγής και λιγότερο στην πειθώ της πολιτικής της, και έτσι τα ποσοστά θετικών κρίσεων στις επί μέρους αξιολογήσεις δεν είναι υψηλά.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερος από την πρόθεση ψήφου που λαμβάνει, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται σημαντικά του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός».

Επίσης, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν καλύτερα με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητικό, ενισχύοντας το στρατηγικό πρόβλημα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.